Vandrenser – Find et vandfilter der passer til dit behov

I denne guide vil du høre om, hvilke typer vandrensere, der findes på markedet. Der findes mange muligheder nogle simple og billige, andre mere avancerede og dyrere.

Jeg også vil fortælle dig om min mange års personlig erfaring med de forskellige løsninger. Så kan du forhåbentligt lettere vælge den type vandfiltrering der passer bedst til dit behov.

Vandrensere

Først en kort oversigt over de muligheder, der findes for at rense dit vand. Klik på et link for at springe direkte til et vandfilter.


Hvorfor rense dit vand

Uanset om du lige er flyttet ind i et nyt hjem, hvor smagen af dit vand er gyselig, eller du blot er blevet opmærksom på at kvaliteten af vandet måske har ændret sig, så kan det altid være en god idé at installere en vandrenser.

Det danske postevand er desværre ikke længere, hvad det har været. Og vil helt sikkert kun blive værre med tiden.

Dette skyldes bl.a. at politikerne på Christiansborg har givet efter for pres fra landbruget om at øge de tilladte grænser for sprøjtegifte i grundvandet, som nu er sat 750% højere.

Forskere i ind og udland har allerede råbt vagt i gevær og advarer mod alt for høje værdier af flere farlige stoffer i vores drikkevand.

Heldigvis findes der efterhånden et væld af muligheder for at rense det vand vi går og drikker til dagligt. Det gælder både for vand i hjemmet, på camping eller ved udendørssport.

Hvornår bør jeg investere i en vandrenser?

Det første du skal gøre er, at tage et kig på det vand du drikker til hverdag.

Har vandet, der kommer fra dine vandhaner, en mærkelig smag eller lugt? Er det misfarvet? Så kan der være behov for en vand filtreringsløsning, der kan gøre det rent igen.

Til at begynde med bør du kontakte dit lokale vandværk, for at få en afklaring på problemet. Er det vandet fra enkelte haner der virker forurenede? Eller kommer lugten fra alle vandhanerne i din bolig?

En mulighed er også at tjekke dit vand selv med en apparat, der kan måle mængden af fremmede stoffer i dit drikkevand. Hvis der er over 300ppm, så er vandet ikke helt sikkert at drikke længere.

Der hvor jeg boede på landet, svingede kvaliteten af det vand, der kom ud af køkkenhanen fra 270-390ppm. Så i mit tilfælde var rensning af vandet tvingende nødvendigt.

Vandværket påstod, at der ikke var målt nogle problemer ude hos dem. Men jeg ville hellere være på den sikre side, når det nu er mit helbred det drejer sig om.

Så jeg anskaffede mig hurtigt en filter vandkande og fik værdierne ned under 200ppm.

Hvad er fordelen ved at bruge en vandrenser

Det vand, der kommer ind i dit hjem fra en kommunal vandforsyning, kan være blevet behandlet med skrappe kemikalier, for at dræbe bakterier, parasitter og andre forurenende stoffer.

Desværre kan disse kemikalier gøre dit vand ubehageligt og endog usundt at drikke i enkle tilfælde.

Hvis du får dit vand fra en privat brønd, kan det have et væld af forurenende stoffer, der er sivet ned i vandet gennem jorden. Kun regelmæssig vandanalyse kan afgøre om vandet er sikkert nok til brug.

Alt efter hvor du bor, kan dit vand indeholde skadelige niveauer af bly, fluor, klor, pesticider, herbicider, og en vifte af giftige organiske og uorganiske forbindelser.

Selvom der løbende foretages målinger og der er sat grænseværdier for giftstoffer i vandet, så betyder sikkert vand ikke, at dit vand nødvendigvis er sundt.

Derfor kan en vandrenser, i en eller anden form, give dig og din familie en øget sikkerhed.

Selv for store mængder kalk i vandet, kan være problematisk. Ikke kun for dit helbred, men også din vaskemaskine, kaffemaskine og endda vandrør kan blive ophobet med for meget kalcium, magnesium og nitrater. Her vil et vand blødgøringsanlæg være en sidste mulighed.

Udover det, er det også en god idé at sætte et rensefilter på bruseren, der kan fjerne klorin, tungmetaller, bakterier og sprøjtemidler.

På den måde kan du undgå at disse giftige stoffer absorberes igennem huden, når du bader. Endnu værre er det, hvis du har små børn, der vil være ekstra følsomme over for disse kemikalier.

Med mindre du vil installere et komplet vandrensningssystem på hele huset, kan du blot bruge et billigt brusefilter.

Rensning af drikkevand

Vand filtreringssystemer virker generelt enten på hele huset eller på enkelte udvalgte haner i boligen.

Men der findes også helt billige apparater, der kan give dig og din familie rent drikkevand, helt uden uorganiske mineraler, kemikalier og parasitter.

Som vi vil se på, så er en af de mest almindelige typer filtrering brugt i dag er med et aktivt kulstoffilter.

Det kan være i form at filterkander, eller del af et større system, der fungere ved noget der hedder omvendt osmose.

Det er groft sagt et vand filtreringssystem, der bruger tryk til at skubbe vandet gennem en række filtre, for at fjerne forureninger.


Sådan sparer du penge!

Du kan handle mange steder på Internettet. Men jeg har fundet ud af, at vi let kan spare op til 50% (eller mere) på at købe de forskellige vandrensere m.m. på fx Amazon.de

Danmark er desværre for lille til, at vi kan have vores egen Amazon. Så Amazon.de (Tyskland) reklamerer med, at de er begyndt at sende til Danmark, ofte fragtfrit, hvis man køber for over €39 (kr. 290). Hvis du ikke forstår tysk, kan man nu let skifte sproget over til Engelsk.

Vandrenser til Danmark

Jeg har i årevis bestilt en masse forskellige ting fra Amazon, både fra Tyskland og England. Det er ofte langt billigere end at købe tilsvarende produkter i Danmark. Det er hurtigt, nemt og er altid gået helt uden problemer.

Vandrenser Kande

Den billigste og vel nok simpleste løsning er en vandfilter kande med udskiftelige kulstofpatroner. Det var den første type vandrenser jeg selv brugte med god succes, selvom den ikke tager 100% af alle giftstoffer.

Vandfilter Kande
Vandfilter Kande

Du fylder den op med vand direkte fra vandhanen og efter 5-10 minutter siver vandet ned igennem kulfiltret, og du har rent vand, der ikke længere lugter og smager af klorin.

Der findes efterhånden en del mærker og typer vandkander. Et populært mærke er en Dafi Kande eller Brita som kommer i mange forskellige størrelser og udformninger.

Jeg har brugt og testet flere og vil anbefale Brita som koster mindre i de udskiftelige patroner.

Kulstoffilter patronerne skal udskiftes, når du kan smage og lugte, at vandet ikke længere renses ordentligt. Typisk holder de 2-3 måneder. Men bruger du meget vand, så skal de skiftes oftere.

Sørg for, at der altid er vand i kanden, så patronen ikke tørrer ud. De holder længere på den måde.

Ved at benytte denne form for vandrenser, kan du filtrere mineralske og kemiske urenheder. Derved kan du opnå frisk rent vand med en bedre smag, der kan bruges til kaffe, the og madlavning. Tjek prisen på Amazon.de – De sender hurtigt til Danmark.

vandrenser til vandhanen

Den næste løsning jeg benyttede, var primært til at filtrere det vand jeg brugte til at koge min mad i.

Kulfilter til Vandhanen
Kulfilter til Vandhanen

Det er en beholder med et udskifteligt kulstoffilter, som sættes direkte på vandhanen. Den virker efter samme princip som kulstoffiltret i kanden som nævnt før.

Det eneste du skal huske at sørge for, er at slå filtret til og fra. Det må ikke være slået til, når du tænder for det varme vand. Ellers risikere du at ødelægge filtret og det vil blive utæt.

Hvis du har to forskellige vandhaner, en med koldt og en med varmt, så er dette ikke noget problem. Du installerer blot dit kulfilter til vand på den kolde hane. Tjek prisen på Amazon.de

Vandrenser til drikkevand

Hvis du er mere ambitiøs og har et budget der tillader det, kan du installere et vandfilter direkte på rørene for koldt vand.

vandfilter drikkevand
Hovedfilter til vandhanen

Jeg har ikke selv erfaring med denne type opsætning, men en af mine bekendte har været godt tilfreds med denne type vandrensning.

Der findes firmaer, der sælger og installerer denne type vandfilter til drikkevandet.

Sandheden er, at du kan købe dem langt billigere online fra fx Amazon.de De sender hurtigt og du kan let spare flere tusinde kroner ved at handle der.

Hvis du ikke selv kan finde ud af at montere dit vandfilter selv, kan du blot få din lokale blikkenslager til at foretage installationen for dig. Find den bedste pris via Amazon.de

Carbonit vandrenser

Dette er et lignende system, men kan monteres i køkkenet under håndvasken. Du forbinder det mellem vandrøret for koldt vand og røret op til blandingsbatteriet.

Det er et uhyre simpelt vandfiltreringssystem, der giver dig rent drikkevand, så snart du tænder for hanen.

Carbonitfiltret fjerner hormonforstyrrende stoffer, medicinrester, klor, pesticider, samt tungmetaller såsom bly og kobber fra vandet.

Vandet er godt nok ikke helt så rent som ved destillation, men fordelen er, at du kan drikke det og bruge det her og nu til at koge din mad i, uden først at skulle vente på, at vandet bliver renset.

Carbonit VandrenserCarbonit filteret, kan forbindes til enhver standard køkkenvask, og det er let og hurtigt at udskifte disse filter patroner. En filterpatron kan rense vandet i op til seks måneder, eller ca. 10.000 liter vand.

Det sæt du ser herover hedder Vario-HP og kommer med filter og alle tilslutningdele. Find en god pris på Amazon.de –  De sender hurtigt til Danmark.

Vandrenser til udendørs brug og camping

Når du skal ud på tur. Fx trekking, udflugter, vandreture eller camping, kan et lille smart vandfilter redde dig, når der ikke lige er sikkert vand i nærheden.

Dette geniale vandfilter vejer kun 56g og kan fastgøres til drikkeposer, fælles drikkeflasker, hydrerings systemer; Du kan også drikke direkte fra vandkilden ved hjælp af et såkaldt drikkestrå.

Vandrenser udendørs

Filtret fjerner 99,9999% af alle kendte bakterier, såsom B. Salmonella, cholera og E. coli og 99,9999% af alle protozoer sådan. B Giardien og Cryptosporidium.

Med andre ord, du kan drikke vandet fra et vandpyt gennem filtret og det vil være rent og sikkert. Tjek prisen på Amazon.de

Vandfilter til brusebadet

Det er ikke nok at filtrere vores drikkevand. Hver gang vi tager et brusebad skyller vi os i de samme giftige stoffer. Især klorin og diverse opløsningsmidler fra industrien ender med at blive optaget via huden.

Vandresner til brusebadetAlt det vi putter på huden, bliver optaget. Så det er en god idé at overveje at benytte et filter der ligeledes renser badevandet.

De er billige og kan købes mange steder. Jeg har altid købt mine vandfiltre online via fx Amazon.de

Det er nemt at installere filtret, og det fungerer med alle brusertyper. Det kræver ikke engang værktøj for at montere det. 

Vandpatronen har kapacitet der holder op til 51.000 liter eller ca.  6 måneder. Udskiftning af patronen er meget let. Det tager kun et minut, og alle kan gøre det. Find selv en god pris på Amazon.de

Vandrenser til hjemmebrug (Destillator)

Den vel nok letteste måde at få billigt, men super rent drikkevand, er ved dampdestillation. Dette apparat gør vandet så rent som det overhovedet lader sig gøre.

Dvs. at du slipper totalt for tungmetaller, sprøjtegifte og andet der ender i vores drikkevand. Ingen anden form for vandrensning kan gøre vandet renere.

vandrenser maskine
Vandrenser maskine

Først destilleres vandet via fordampning. Dernæst køles det af og ledes gennem et kulstoffilter, inden det til sidst opsamles i glasbeholderen. Altså dobbelt rensning og filtrering i en automatisk proces.

Destilleringsmaskinen laver 4 liter vand på 3-4 timer.  Når den er færdig, slår maskinen selv fra, og du kan sætte opsamlingsbeholderen (kanden) ind i køleskabet.

Der findes forhandlere i DK og andre steder, der sælge denne type apparater. Men typisk ligger priserne op til 2.5x højere end fx Amazon.de  Tjek for finde den bedste pris. Det er dumt at give 2000,- i Danmark, når du kan købe den for en tusse i udlandet.

Der findes mange steder du kan få fat i dette apparat. Jeg har selv købt min fra Waterpure i England for omkring tusinde kroner med forsendelse.

Jeg har kørt vandrenseren næsten hver dag i over 2 år uden problemer. Og har kun skullet skifte en billig gummipakning, der blot tog mig 10 minutter at udskifte.

Læs her om min personlig erfaring gennem snart 3 år med præcis denne vandrensningsmaskine.

TIP. Amazon.de er begyndt at sende til Danmark. Det gør de lynhurtigt og ofte fragtfrit alt efter hvilken forhandler det drejer sig om.

Omvendt osmose vandrenser

Et omvendt osmosesystem til privat beboelse består af en kombination af konventionel filtrering til fjernelse af sediment og andre faste stoffer. Dernæst efterfulgt af et aktiveret kulfilter der fjerner organiske forbindelser, klor og pesticider.

Omvendt Osmose
Omvendt Osmose Anlæg

Med dette filter kan du opnå et resultat, der nærmer sig den kvalitet, der kan opnås ved destillation, men ved mindre energiforbrug.

Det typiske husholdningsvandstryk er al den energi, der kræves for at få et RO-system (reverse osmosis) til at fungere.

Under omvendt osmose udsættes vandet for en porøs membran under tryk. Forurenende stoffer som mineraler og organiske kemikalier, der er molekylært større end vand, fanges af membranen.

De syntetiske kemikalier, der er molekylært mindre end membranen, passerer igennem. Af den grund skal omvendte osmose systemer anvendes sammen med et kulstoffilter.

Det store minus ved RO systemet er, at der let opstår op til 30% spildevand ved processen. Og prisen for installationen kan løbe op i mange tusinde kroner.

For en familie med et relativt stor vandforbrug kan det være en nødvendig løsning. For enkeltpersoner, par eller en mindre familie, kan et destillationsapparat til hjemmebrug være det bedste bud på en løsning til at rense vandet. Spar penge ved at købe dit osmose vandrenser via Amazon.de

Blødgøringsanlæg

Det sidste jeg har valgt at tage med er et såkaldt blødgøringsanlæg, der forbindes på hovedrøret ind til dit hus. Her forvandles det hårde vand til det såkaldte bløde vand. Dette sker ved at vandets mineralindhold reduceres.

Blødgøringsanlæg vand

Hårdt vand indeholder hovedsageligt Kalk og Magnesium, og nogle gange bikarbonater og sulfater. Blødt vand er derimod en type vand med få eller intet indhold af de nævnte hårde mineraler.

Hvis du har problemer med forkalkning af din vaskemaskine, kaffemaskine og endda dine vandrør, så kan det være, at du skal tage et kig på et blødgøringsanlæg. Tjek prisen her på Amazon.de

Jeg håber, at denne lille guide, gav dig indsigt i, hvilken typer vandrensere der findes, og hvornår de bør eller kan benyttes.

Jeg hører gerne, om dine erfaringer. Så smid gerne en kommentar herunder.

Del gerne med andre

2 tanker om “Vandrenser – Find et vandfilter der passer til dit behov

  1. - Svar

    Tusind tak for tippet. Jeg har brugt kulfiltre og siddet de seneste dage og kigget på filterkander, men syntes bare ikke, det lød tilstrækkelig godt, indtil dine fine beskrivelser af en destilleringsmaskine, jeg ikke før havde hørt om. Nu har jeg gjort mig lidt research og endte med at købe den samme som din. Glæder mig til at få den hjem.

    • Vincent Indlægs forfatterSvar

      Hej. Du skal være velkommen. Ja, destillationsapparatet giver det reneste vand der findes. Held og lykke. Skriv gerne hvis du har spørgsmål eller andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *