Vandrenser til Vandretur

By | 04/09/2018

Vandrenser til vandretur

En lille transportabel vandrenser til vandreturen er perfekt, når det gælder forskellige udendørs aktiviteter som hiking, trekking, cykling, jagt, eventyr, bjergklatring, fisketure osv. Du kan finde en god pris her på et Sawyer Filter.

Mere end en gang har jeg oplevet, at der ikke lige var rent vand i nærheden, når jeg var ude på en længere ekspedition.

Selvom der måske er en strøm eller flod med ”rent” vand i nærheden, som fx i Norges natur, så er det stadig en god idé at rense vandet, inden du drikker det. Især, hvis du ikke lige har mulighed for at koge det først.

Vand i naturen indeholder desværre ofte mange forskellige typer bakterier, vira og parasitter, der kan gøre os syge. Rådne planter, dyre-ekskrementer og andet der er endt i vandet, kan have forurenet det; også selvom det måske ser rent nok ud.

At slæbe litervis af rent vand med, kan være irriterende, hvis man samtidig også har en stor rygsæk, telt og andet udstyr med på vandreturen.

Derfor vil en mindre transportabel vandrenser altid være en velkommen følgesvend når man befinder sig ude i det fri.

Den skal helst være så lille som mulig, men stadig effektiv nok til at fjerne skadelige bakterier, såsom colibakterier og Salmonella.

Vandrenseren skal også helst kunne filtrere urenheder og skadelige tungmetaller. Men kulfilteret bør også være overbevisende, når det drejer sig om at fjerne organiske forurenende stoffer og lugt, så smagen bliver så neutral som mulig.

Disse vandfiltre kommer i mange typer, størrelse og afskygninger. Jeg har prøvet flere forskellige mærker og varianter gennem årene.

I denne korte artikel vil jeg give dig min personlig vurdering af de forskellige modeller.

Bedste vandrensere til vandreturen

Der er dog flere faktorer, du skal se på, når du selv vælger en vandrenser til din udflugt. Hvor meget fylder den, hvor effektiv rensning kræver du? Pris osv.

Endvidere bør du tage et kig på firmaet eller udviklerens datablad, der viser specifikationerne for det filter du er interesseret i.

Fx så er det vigtigt at se, hvor fine partikler det kan filtrere fra. Dette måles i noget, der hedder mikrometer eller mikron, og skrives som fx: 0.01 µm. Du bør også tjekke om vandrenseren overholder fastsatte normer for rensning af drikkevandet i det fri.

Det første filter jeg har været glad for er Sawyer Mini Point, som er hurtig og let at implementere. Den fylder næsten intet og er genial for akut vandrensning.

Jeg har drukket vand gennem dette filter direkte fra noget, der mindede mest af alt om en beskidt vandpyt, uden at blive syg eller dårlig af det. Så det holder skam, hvad det lover.

For lidt større behov anbefaler jeg Cosupas udendørs vandrenser. Den filtrerer 6 dl vand med en finhed ned til 0.01 µm, i løbet af ca. 1 minut ved hjælp af den handy pumpe. Hvis jeg har lidt mere plads tager jeg også dette filter med i rygsækken.

Cosupa Vandrenser hikingHer er en kort liste over andre modeller jeg har prøvet eller hørt om:

  • Lifestraw er et kendt navn i vandfiltrering. De har mange modeller og typer. Jeg har ikke selv prøvet deres filtre, men flere af mine venner bruger Lifestraw med tilfredsstillende resultat.
  • Runacc laver fine filtre til udendørs brug. Det filter jeg har erfaring med filtrerede kun ned til 0.1 µm og jeg skiftede det ret hurtigt ud med et bedre filter.
  • Black Mountain vandfiltret er også et fint overlevelsesfilter, der kan bruges til klatreture og andet, hvor en lav vægt er vigtig. Filtreret vejer blot 90g og filtrerer ned til 0.1 µm.
  • Katadyn Outdoor Hiker Pro Filter er en lidt mere robust vandrenser, der vejer 310g og kan filtrere over 1000 liter inden filtret skal skiftes.
  • Katadyn Camping Combi. Hvis du ønsker en lille transportabel vandrenser, der kan forbindes til direkte til en vandhane med vand af tvivlsom kvalitet, så tjek dette filter ud. Det vejer godt nok mere og jeg ville nok ikke selv slæbe det med på en længere tur til fods.

Du kan selv tjekke disse og andre forskellige modeller og finde den bedste pris her.

Sådan virker vandrenser filteret

De fleste transportable vandrensere virker efter samme princip. Vandet suges eller pumpes igennem et filter. Hvorefter vandet der kommer ud på den anden side, er rent og sikkert nok til at drikke.

Nogle filtre består udelukkende af en beholder med aktiveret kulstof. Andre typer består af flere forskellige lag af filtreringsmateriale. Fx sand, sten, grus, eller en kombination af diverse kompositmaterialer, der absorberer urenhederne endnu bedre. Tjek all modellerne ud her på Amazon.


Sådan sparer du penge!

Du kan handle mange steder på Internettet. Men jeg har fundet ud af, at vi let kan spare op til 50% (eller mere) på at købe de forskellige vandrensere m.m. på fx Amazon.de

Danmark er desværre for lille til, at vi kan have vores egen Amazon. Så Amazon.de (Tyskland) reklamerer med, at de er begyndt at sende til Danmark, ofte fragtfrit, hvis man køber for over €39 (kr. 290). Hvis du ikke forstår tysk, kan man nu let skifte sproget over til Engelsk.

Vandrenser til Danmark

Jeg har i årevis bestilt en masse forskellige ting fra Amazon, både fra Tyskland og England. Det er ofte langt billigere end at købe tilsvarende produkter i Danmark. Det er hurtigt, nemt og er altid gået helt uden problemer.

Find den bedste pris på din vandrenser til vandreturen.

Del gerne med andre