Vand til planter – Hvad er bedst?

By | 12/02/2019
Vand til planter

Vand til planter

Jeg tør kun at drikke fuldstændig rent vand. Og helst destilleret vand, da det ikke indeholder klorin, sprøjtemidler og andre giftstoffer. Så hvorfor vande sine planter med ganske almindelig postevand? Giver det mening?

Vand til planter – Så hvad er bedst? Selvom de fleste planter er hårdføre nok til at kunne tåle hårdt postevand, så er vand, der er så rent og naturligt som muligt at fortrække. Der kan benyttes blødt vand som fx regnvand eller destilleret vand, hvor der kan tilsættes mineraler. Eller postvand der kan renses ved hjælp af et kulstoffilter, så kalk, klorin og andre giftstoffer fjernes.

Det fik mig til at undersøge, hvad der er bedst at vande sine planter med. Jeg opdagede, at der er mange delte meninger.

Men jeg fandt frem til, at de fleste planter i naturen bruger vand, der falder ned som regn. Sjovt nok, ikke? 🙂

Denne nedbør, hvis den ikke falder ned igennem forurenet luft, er forholdsvis blødt vand og har en renhed, der nærmer sig destilleret vand.

Når regnen siver ned i jorden, blandes vandet med mineraler og andre næringsstoffer og opsuges igennem plantens rødder.

Vandrenser Maskine

Er postevand til planter en dårlig idé?

De fleste planter kan fint tåle ganske almindelig postevand, hvis det ikke indeholder for meget klorin.

Klorin, fluor og især sprøjtemidler, der findes i vores postevand er ikke noget planterne har decideret godt af.

Visse planter vil vokse dårligere, og andre planter, der er mere følsomme, vil kunne risikere at lide, hvis de får kemikalier, når de vandes.

Klorin og andre stoffer, der findes i postevandet, kan hæmme optagelsen af næringsstoffer, og derved begrænse væksten og plantens sundhed.

Som nævnt tidligere, så kan vandet evt. filtreres først. Fx ved hjælp af en simpel vandfilterkande, som fjerner disse giftstoffer, inden du vander dine planter.

Har du ikke penge eller lyst til at anskaffe dig et vandfilter, kan du evt. lade vandet stå i en glasbeholder natten over ved stuetemperatur så klorin og andre flygtige stoffer kan fordampe. Til sidst hælder du vandet igennem et ganske almindelig kaffefilter inden du vander dine planter.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Kan man vande planter med kogt vand?

Du kan fint vande dine planter i vand, der har været kogt. Faktisk er der ikke den store forskel på postevand og postevand der har været kogt.

Den eneste fordel ved kogt vand er, at vandet er bakteriefrit. Men visse flygtige giftstoffer kan også have fordampet så det bliver en smule renere.

Du skal naturligvis ikke vande dine planter direkte med varmt eller kogende vand. Det vil med stor sandsynlighed dræbe dine planter.

Omvendt, skal du heller ikke vande dine planter med iskoldt vand. Bedst er det er vande sine planter med vand, der har omgivelsernes temperatur.

Det kan fx være ved stuetemperatur, hvis det drejer sig om dine planter inden døre.

Er blødt vand til planter bedre end hårdt vand?

Hårdt vand indeholder forholdsvis store mængder kalk og magnesium salte. Det kan ses som hvide aflejringer i dit køkken og på badeværelset.

En vis mængde mineraler kan være gode for dine planter. Men for store mængder kan skade dem.

En af grunden er, at vand med et stort indhold af mineraler kan blive for alkalisk (basisk) for dine planter. Naturligt blødt vand er bedre, da det minder mere om regnvand.

Men blødt vand, der er kunstigt fremstillet ved hjælp af et såkaldt blødgøringsanlæg, indeholder ofte en relativ stor mængde sodium (salt), som kan gå hen og skade dine planter. Især, hvis du vander dem ofte.

Omvendt, hvis du har planter, der fortrækker mere syreholdig vand, som fx Azaleas, Caladiums, Begonias osv., bør du altid tjekke vandets pH-værdi inden du vander.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Hvad med demineraliseret vand til planter?

Demineraliseret vand bruges til industrirengøring, kølesystemer, batterier og dampstrygejern.

Fordi vandet ikke indeholder mineraler, egner det sig fint til at vande følsomme indendørs planter.

Ved at bruge demineraliseret vand kan vi desuden undgå at mineraler ophobes i jorden/mediet.

Demineraliseret vand er ikke nødvendigvis sterilt, men er især egnet til planter såsom orkideer, når der ikke er regnvand tilgængelig.

Kan vand renset via omvendt osmose bruges til planter?

Ja. Et Omvendt Osmoses (OO) filter fjerner de fleste giftstoffer i vandet.

Dette rensede vand er især populært blandt gartnere, der dyrker mange forskellige planter.

Fordi vandets renhedsgrad er konsistent, kan man selv tilføre de ønskede mængder af næringsstoffer og gødning, som passer bedst til hver enkel art.

Det sikrer også at problemer med jern, klorin og bakterier helt kan undgås.

Hvad med tørretumbler vand til planter?

Når vi bruger en tørretumbler, opsamles vandet, der tørres ud af tøjet. Dette vand er en form for kondenseret vand, der ikke indeholder mineraler.

Faktisk kommer vandet fra tørretumbleren tæt på renheden der kendetegner destilleret vand.

Du kan fint bruge dette vand til at vande dine plante med. Ja, du endda bruge vandet til dit strygejern uden problemer, hvis du står og mangler demineraliseret vand.

Dog, skal du ikke tænke på at bruge overskydende vand fra din vaskemaskine, da der kan være rester af skyllemidler. Disse stoffer kan være giftige for dine planter.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Vil rustent vand skade mine planter?

Rust i vandet betyder, at det indeholder jernoxid. Dette jern er ikke vandopløseligt, med mindre jorden/mediet din planter befinder sig i, har en meget lav pH-værdi.

I moderate mængder vil rust i vandet alene ikke kunne skade dine planter. Dog er det en god idé at finde ud af, om vandet også indeholder andre stoffer, eller forurening, der kan være til skade for dine planter. Fx hvis vandet har stået i et kontamineret metalkar, som du har brugt til at opsamle regnvandet i.

Naturligvis er det altid bedre at benytte rent vand til at vande sine planter med. Det siger næsten sig selv.

Hvad skal planter bruge vand til?

Alt liv på jorden har behov for vand i en eller anden form.

Eftersom de fleste planter består af op 90% vand, skal størstedelen have vand regelmæssigt.

Hvor meget de skal have afgøres af, hvilken plante det drejer sig om. Men også hvor meget lys og varme den udsættes for spiller en rolle.

Vandet med næringsstoffer fra jorden suges ind via rødderne op igennem stilken og ender i bladene. Det er her den såkaldte fotosyntese finder sted.

Vandet i bladene fordamper, når planten udveksler vandet med CO2. Det kaldes transpiration. Planter lever primært af sollys, vand og CO2, som vi udånder.

CO2 bliver af visse fanatiske grupper kaldt vores tids store djævel. Men i virkeligheden er CO2 super vigtigt for planterne og alt liv her på Jorden.

Jo mere CO2 der findes desto bedre vokser alt på Jorden. Det er derfor, at man benytter CO2 i drivhuse for at få planterne til at vokse bedre og give et bedre udbytte.

Hvis en plante ikke får vand nok, vil den begynde at hænge. Det skyldes, at vandet bruges til at opretholde et tryk inde i plantens celler, der udgør dens skellet.

Når trykket er lavt, mister planten sin spændstighed og falder sammen. Når trykket er tilstrækkeligt vil planten strække sig helt ud.

Dette forklarer, hvorfor en næsten død plante der vandes, kan rejse sig og se helt frisk ud igen i løbet af ganske kort tid.

Konklusion

Eftersom planter vokser frit overalt i naturen, vil jeg påstå, at regnvand er det mest naturlige at vande sin planter med.

Hvis du har mulighed for det, kan du opsamle regnvand i opsamlingskar og vande dine planter med dette vand. Regner det ikke, kan du bruge filtreret postevand.

Jeg er på ingen måde botanisk ekspert. Men det er, hvad jeg ville gøre med mine stueplanter.

Hvis du har nogle idéer eller spørgsmål, må du meget gerne dele dem herunder i kommentarsektion. Held og lykke.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre