Er okker i drikkevand farligt?

By | 06/10/2019

Er okker i drikkevand farligt

Er okker i drikkevand farligt? Okker i drikkvandet er normalt ikke farligt. Selvom jern okker kan gøre vandet grumset og give en ubehagelig smag og lugt, er der ingen umiddelbar sundhedsrisiko forbundet med okker i drikkevandet.

Der er heller ingen sundhedsmæssige bekymringer for jern i dit postevand, sålænge der ikke er alt for høje niveauer. Maksimum tilladte mængde i Danmark er på 0,5mg/l.

Omvendt kan der være grund til bekymring, hvis indholdet af mangan i dit drikkevand overstiger sikkerhedsværdien.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Danske vandværker har fået sat en grænse for mangan på 0,02 mg pr liter.

Fordi misfarvning af vandet fra mangan begynder at vise sig allerede ved blot 0,05 mg pr liter, udføres behandlingen for at fjerne det allerede på niveauer, der ligger langt under det tilladte maksimum.

Okker anses for ugiftigt i udfældet form. Mens opløst jern(II) kan skade vandmiljøet og potentielt set vores drikkevand. Ikke mindst fordi okker kan indeholde absorberede fosfater o.a. skidt.

Hvor kommer okker fra I drikkevandet?

Okker, eller jern-okker, er et biprodukt lavet af en såkaldt jernbakterie. Denne bakterie findes næsten overalt på Jorden.

Jernbakterien overlever ved at oxidere mineraler, der er opløst i vandet. Især jern, men også mangan udnyttes af denne jernbakterie.

Denne proces skaber typisk en gulbrun slim, som kan være træg. Og kan påvirke afløb, rørsystemer af enhver slags.

Okker er et gult, lerholdigt mikrokrystallinsk forvitringsprodukt af forskellige jernmineraler. Disse findes ofte sammen med organiske stoffer, kalk, sand og ler.

Forurenet drikkevand i Danmark- feature
Tror du, at drikkevandet i Danmark stadig er rent og sikkert at drikke? Så læs her inden du tager en slurk postevand fra hanen igen.

Har jeg okker i mit drikkevand?

Normal er det ikke nødvendigt med en laboratorietest for at påvise om, der er de jernbakterier i vandet, der forårsager okker.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Sådan gør du for at se om, der er jernbakterier tilstede:

  1. Fyld en klar glasbeholder med vand. Lad prøven stå stille, så enhver misfarvning, der måtte forekomme sætter sig i bunden af beholderen.
  2. Nu undersøges beholderen visuelt ved at kigge på bundfaldet.
  • Hvis sedimentet i bundfaldet fremstår som et rusten pulver, er det muligt, at der er nogle jern bakterier tilstede i vandet.
  • Hvis sedimentet har et blødt tredimensionel udseende (som tråde af farvede bomuldsfibre), er der sandsynligvis en betydelig mængde jernbakterier tilstede.

Behandling for at dræbe jernbakterier

Når de først er introduceret i en brønd, er jernbakterierne vanskelige, hvis ikke umulige at udrydde fuldt ud.

Behandling med klorin er den mest praktiske metode til at dræbe eller kontrollere jernbakterier.

En brønd kan desinficeres og jernbakterier dræbt ved at tilføje klor i korrekte mængder.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Men også store mængder varmt vand, der pumpes gennem rørene med en temperatur på 60° Celcius, kan udrydde disse kolonier af jernbakterier.

Sådan sikrer du en privat brønd mod okker

Det starter med en behandling for at fjerne jern eller mangan.

Der er to fælles metoder til fjernelse af jern eller mangan fra vand:

Vandblødgøring og oxidation/filtrering.

Hvor der findes jernbakterier i råvandet, vil et stort forfilter være nødvendig, hvis der er installeret et blødgøringsanlæg.

Hvis du vælger behandling ved oxidation/filtrering, er det ikke nødvendigt med et forfilter.

Det er naturligvis ikke muligt at beskrive en total-løsning på okker i vandet her i en lille kort artikel. Hvis din kælder og rør er blevet hård angrebet, skal der eksperthjælp til. Det er uden for mit område.

På den anden side, hvis problemet kun drejer som om bekymring for dit drikkevand, så er der simple løsninger i form af vandrensere, der kan monteres direkte på vandhanerne eller på rørene, der leder op til køkkenhåndvasken.

Vandrenser Maskine

Konklusion – er okker i drikkevandet farligt?

Nej. Det er det nok ikke. Men på den anden side, så vil vi nok alle foretrække, at kunne drikke så rent vand som overhovedet muligt. Især fordi vi drikker det hver evig eneste dag og koger vores mad i det.

Da jeg boede på landet, havde vi en overgang store problemer med vores drikkevand. Vi havde vores egen brønd og den blev pludselig forurenet med disse jernbakterier.

Der var ikke andet at gøre end at bruge kulstoffilter til rense vandet med inden vi kunne drikke det.

Og desværre var vi nu nødt til at tilsætte klorin i brønden, som eller havde givet os super rent og lækkert drikkvand igennem mange år.

Hvis du er interesseret i at høre om, hvilke muligheder der findes for at sikre dit drikkevand, så tjek disse vandrensere.

Du kan også læse om, hvad jeg selv gør til dagligt for at filtrere mit drikkevand.

Del gerne med andre