Hvor længe kan man leve uden vand?

By | 10/10/2019
Hvor længe kan man leve uden vand

Hvor længe kan man leve uden vand?

Da jeg var på en længere vandretur i bjergene i Italiens varme gik jeg og spekulerede på, hvor længe kan man leve uden vand? Fx i en ørken som du ser på billedet herover.

Ved første stop på turen, hvor der var adgang til Wi-Fi besluttede jeg mig for at undersøge sagen. Jeg fandt ud af, at:

Man kan leve helt op til en uge uden vand. Hvis man i forvejen er svag og dehydreret, kan det forkorte overlevelsesevnen uden vand til blot tre døgn.

Men der er mange faktorer, der spiller ind, når det drejer sig om, hvor lang tid kroppen kan klare sig uden at få tilført væske.

Fx så kan en atlet blive dehydreret og pludselige falde om og dø i løbet af få timer.

En normal person, der ikke bevæger sig og ikke er under for stort et fysisk eller psykisk pres, kan under gunstige forhold overleve helt op til en uge uden vand.

Der findes historier om enkelte individer, der har overlevet endnu længere. Jeg har læst om fastklemte personer under sammenstyrtede huse efter et jordskælv, der er fundet i live i op til en uge efter. Men ofte har de undervejs drukket deres eget urin.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

For at vi skal kunne fungere optimalt, er vi nødt til at indtage vand hver dag, og helst gennem hele dagen.

Hvis vi er dehydrerede, vil det få indflydelse på vores energi, velvære og ikke mindst, hvor godt vi kan bruge hovedet (kognitiv funktion) til at tænke med.

Vi får væske fra både drikkevarer og fødevarer vi indtager dagligt. Jo mere naturligt vandindhold der findes i den mad vi spiser, desto mindre vand behøver vi at drikke.

Omvendt, hvis vi udelukkende spiser brød, kød og tørrede fødevarer, vil vores behov for at drikke vand øges.

Vi mister konstant væske, når vi sveder og går på toilettet, især gennem urinen. Men vi mister faktisk også betydelige mængder vand via vores lunger. Det sker hver gang vi ånder ud, fordi udåndingsluften mættes med vand og fordamper.

På en kold vinterdag, hvor temperaturen er i minus, kan dette tydeligt ses, som om man blæser ”røg” (kondens). Men vi mister også væske i form a sved, når vi arbejder fysisk eller dyrker motion.

Alt dette gjorde mig mere nysgerrig, så jeg læste også lidt op på, hvor længe man kan leve uden et par af de andre vigtige komponenter som salt, mad og søvn.

Det kan du også læse om i denne artikel:

Vandrenser Maskine

Hvor længe kan man leve uden mad?

Hvor længe du kan leve helt uden mad afgøres af flere faktorer.

  1. For det først, hvor meget overvægt du render rundt med. Dvs. hvor meget energi du har lagret i kroppen i form af fedt og muskler.
  2. For det andet, hvor stærk en konstitution du har. Hvis du er meget svagelig, vil det kunne reducere, den tid du kan overleve uden at få tilført kalorier.
  3. For det tredje, gælder det dit aktivitets niveau. Hvis du befinder dig på en længere vandretur, hvor du pludselige bliver tvunget til at overleve uden mad, vil din krop forbrænde endnu flere kalorier end, hvis du blot ligger derhjemme på sofaen.

Desuden, hvis du fx er super tynd, vil du ikke kunne overleve lige så længe som en svært overvægtig person.

Lad os sige, at du er 30-40 kg overvægtig. Så kan du sagtens overleve i fire måneder uden mad.

Hvis du bærer rundt på endnu mere kropsfedt, kan du i teorien overleve endnu længere.

Problemet handler så ikke længere om du har energi nok lagret i kroppen, men om manglende næringsstoffer, der vil lede til fejlernæring.

Jeg kender flere, der har eksperimenteret med at vandfaste. Dvs. at de kun drak vand og ikke indtog kalorier overhovedet.

I nogle kulturer bruges vandfaste stadig som både fysisk og spirituel afgiftning. Jesus fastede i 40 dage.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Jeg har selv fastet i 3 dage, som var mere end rigeligt for mig. Jeg har læst, at man uden problemer kan gå uden mad i op til 3 uger.

For nogle personer kan en faste faktisk virke helbredende på mange ubehagelige symptomer.

Jeg har hørt, at de tre første tre dage uden mad er de hårdeste. Det var nok derfor at jeg stoppede efter tre dage.

Herefter skulle kroppen tilpasse sig til at bruge energien, der er lagret i fedtdepoterne. Sulten forsvinder og energien kommer tilbage.

Sandheden er, at vi fint kan leve i et pænt stykke tid uden at indtage mad.

Men realiteten er, at kroppen ikke kan leve et øjeblik uden energi i en eller anden form.

Hvis du ikke spiser, selv i en kortere periode på nogle timer, vil kroppen først bruge den sukker der et gemt i musklerne og leveren. Men allerede efter 24 timer vil disse sukkerreserver være mere eller mindre udtømte.

Din krop vil nu begynde at nedbryde fedtdepoterne i kroppen og lave dem om til brugbar energi.

Går du endnu længere tid uden at få tilført kalorier, vil kroppen også begynde, at nedbryde det muskelvæv den har mindst brug for til at overleve.


Hvor længe kan man undvære salt?

Hvis man på magisk vis kunne fjerne al salt fra kroppen ville man hurtigt dø.

Omvendt, hvis du af en eller anden grund ikke kunne få fat i mere salt, ville der gå lang tid før du ville kunne dø af saltmangel (hyponatremia).

Salt eller sodium chloride (NaCl), er en essentiel elektrolyt, der spiller en vigtig rolle for at cellerne kan formidle energi i kroppen. Uden salt ville vi hurtigt miste vores styrke og energi.

Når vi sveder meget, mister vi store mængder af de forskellige salte. Får vi ikke erstattet disse tabte elektrolytter, risikerer vi at besvime. Du kan sågar få problemer med hjertet.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Ved blot at spise nogle friske eller tørrede frugter og nødder, kan du hurtigt få tilført elektrolytter til kroppen igen. Heldigvis indeholder de fleste fødevarer naturlige mængder af sodium (salt).

Forarbejdede fødevarer tilsættes nu om dage store mængder salt for at de skal smage bedre. Så selv om salt er vigtig, så tror jeg at vi generelt indtager alt for meget salt her i Vesten.

I nogle kulturer overlever de på kun 300 mg sodium om dagen. I USA indtages der gennemsnitligt over 3g salt pr. dag.

I Japan indtager de langt større mængder salt, helt op til 27g om dagen, sjovt nok uden at have de samme problemer med forhøjet blodtryk, som vi oplever i Europa og USA. Se her hvor meget salt der indtages andre steder i verden: PDF

Der diskuteres stadig heftigt for og imod om salt er godt eller skidt for os. Men faktum er, at salt altid har været en vigtig bestanddel og handelsvare siden tidernes morgen. Romerne betalte løn til soldaterne med salt. Deraf ordet Salary.

Forurenet drikkevand i Danmark- feature
Tror du, at drikkevandet i Danmark stadig er rent og sikkert at drikke? Så læs her inden du tager en slurk postevand fra hanen igen.


Hvor længe kan man leve uden søvn?

Jeg har ikke kunnet finde nogle data, hvor en person er død af at holde sig bevidst vågen i lang tid.

Men en veldokumenteret verdensrekord i at holde sig vågen lød på hele 264.4 timer og blev klaret af en ung mand på 17 år fra San Diego i USA.

Der findes dog noget, der hedder Fatal Søvnløshed (FFI), som er en utrolig sjælden søvnforstyrrelse. Det er en lidelse som typisk er arvelig, og kan resultere i døden inden for få måneder og op til et par år. Når først sygdommen er startet har personen gennemsnitlig 18 måneder at leve i.

Undervejs opstår der en progressiv forvirring, hukommelsestab, hallucinationer, muskelkramper og andre fysiske komplikationer.

Der er mange meninger om, hvor meget søvn vi skal have for at fungere optimalt. Typiske studier peger på at 6-8 timer søvn inden for en 24 timers periode bør være tilstrækkeligt. Men igen, så har det noget at gøre med vores alder, aktivitets niveau, kost og helbred.

Når vi sover befinder mange af vores systemer i kroppen sig i en forhøjet anabolisk tilstand, der øger væksten, forynger og reparerer vores immunsystem, nervesystem, skelet og muskler.

Endvidere, så fjernes giftige metaboliske affaldsprodukter fra hjernen under søvnen.

Sover vi ikke nok, så går det ud over vores hukommelse og kognitive funktioner.

Jo mindre du sover, desto mere skade laver du på din hjerne. Så du skal nok ikke prøve at holde dig vågen mere end nødvendigt.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre