Må man bruge kobberrør til drikkevand?

By | 14/02/2020

Må man bruge kobberrør til drikkevand

En dag for et stykke tid siden var min nabos håndvask blevet stoppet, og hun bad mig pænt om at se på den. Jeg kunne ikke få gang i den, så jeg måtte en tur i skabet under håndvasken for at tømme svanehalsen for skidt.

Da jeg så de fine kobbervandrør, der ledte vand op til vandhanen, spekulerede jeg på, om kobber nu også er et sikkert materiale til drikkevand. Så jeg besluttede mig for at lave lidt research, da jeg kom hjem foran computeren igen.

Er kobberrør til drikkevand en god idé? Kobberrør bruges stadig i dag af håndværkere fordi materialet er let at arbejde med og kan bruges ude- og inden døre. Problemet med kobberrør er, at de lækker kobber, der ender i drikkevandet. Lang tids indtagelse af kobber via drikkevandet kan lede til Alzheimer, hjertesygdomme og diabetes.

[Kilde]

En del videnskabsfolk råder os til at udskifte gamle kobberrør med andre sikre materialer. Eller installere filtre der kan fjerne kobber og andre metaller, som vi kun kan tåle at indtage i ganske små mængder.

Mange tror også, fejlagtigt, at kobberrør holder evigt. Men faktisk så er levetiden for et typisk kobberrør kun ca. 20 år. Så hvis rørene blev indlagt i dit hjem i 1990, så er de allerede ved at være udtjente.

Hvis rørene er begyndt at korrodere, vil det kunne skabe huller i rørene, som kan tillade andre stoffer, udover kobber, at trænge ind i dit drikkevand.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Er for meget kobber i vandet skadeligt?

Kobber, jern og andre tungmetaller er essentielle stoffer vi har brug for. Men kun i ganske små mængder. Fx skal en voksen person kun have 900μg (mikrogram) kobber og 8mg jern og højst 2.3mg mangan dagligt.

Uheldigvis er det kobber, der lækkes i drikkevandet fra kobberrør uorganisk. Dvs. at kroppen vil håndtere det anderledes end, hvis det var organisk kobber indtaget via en naturlig kost.

Uorganisk kobber er langt mere giftigt. Og selv ganske små doser kan øge risikoen for sygdomme som fx Alzheimers.

Eftersom kroppen har tendens til at ophobe kobber og jern, vil vores behov mindskes med alderen. Fx har jeg læst, at personer over 50 år bør undgå vitaminer og kosttilskud, der indeholder kobber og jern.

Undgå kobberforgiftning

Selvom kobberforgiftning er sjælden, så sker det, at personer bliver indlagt med en akut forgiftning. Det kan være fordi, at de har indtaget drikkevarer, som har været opbevaret i beholdere lavet af ubeskyttet kobber. Men også forgiftning pga. af en lækage på et af vandforsyningens rør er også en risiko.

Den øvre sikre grænse er sat af WHO til 10mg. Men længere tids kronisk eksponering til selv mindre doser kobber udgør en større fare. Fx kan det lede til leverskader, uden at det opdages.

Så hvad kan du gøre, hvis du allerede har kobberrør, der leder vand ind til din køkkenhåndvask?

Der er flere ting du kan gøre.

  1. Det mest logiske er at få udskiftet rørene. I hvert fald, bør vandrøret du tapper vand til at drikke og koge din mad i udskiftes med en godkendt og sikker type. Har du ikke mulig for det, så husk at lade det kolde vand løbe et par minutter, inden du tapper det. Dette er især vigtigt, hvis vandet har stået stille i rørene hele dagen, eller endda i flere dage.
  2. Få forbundet et rensefilter, der kan fjerne tungmetaller og andet skidt fra det vand du drikker. Fx så ved jeg, at Omvendt Osmose filtrering er i stand til at fjerne disse uønskede metaller.
  3. En tredje mulighed er først at destillere vandet, og dernæst køre det igennem et dedikeret 3-sektions kulstoffilter. Så har du helt rent og sikkert vand til at drikke og lave mad med.
Vandrenser Maskine

Er plastikrør bedre til drikkevand?

Hvis du vælger de rigtige plastikrør, ja, så vil de være sikre end kobberrør, som jeg allerede har været inde på.

Der findes mange typer plastik, der kan bruges som rør. Dem der befinder sig under min håndvask, bruges kun til at lede spildevandet ud af huset.

Jeg har desværre ikke mulighed for at se, hvilke rør der løber ind til mit hjem. Dog kan jeg se, at det er en type galvaniseret stålrør, der går op til selve håndvasken. Det er nok ikke optimalt. Men heldigvis renser jeg alt det vand, som jeg drikker og koger min mad i.

Såvidt jeg har været i stand til at finde frem til, så er plastikrør som fx Polyvinyl Chloride (PVC) kun sikkert til det kolde vand. For varmt vand kan du benytte Klorineret Polyvinyl Klorid (CPVC), som kan bruges til både koldt og varmt vand.

Både PVC og CPVC er godkendte til brug til drikkevand som beskrevet. Problemer med disse materialer eksisterede i en ældre type plastik PVC fremstillet fra før sidst i 1970’erne.

Så hvis det er de helt nye plastikrør, det drejer sig om, så skulle der ikke være nogen fare ved at benytte dem i forbindelse med dit drikkevand.

Hvis du står og overvejer at udskifte dine rør, bør du sikre dig, at dem du køber er anerkendte til dit specifikke behov.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Du skal også tage højde for, om rørene skal gå både ude og inden døre, og under jorden. Alle disse faktorer spiller ind. Frost, varme og sollys kan nemlig påvirke rørenes holdbarhed.

Der findes andre godkendte muligheder som fx HDPE (Høj Densitets Polyethylene). Men også en type plastrør belagt med PEX på indersiden bruges.

Der skulle ikke være nogen sundhedsrisiko forbundet med at indtage drikkevand, der kommer fra PEX-rør. De kan dog afgive en ændring i smagen, hvis vandet står stille i længere tid i rørene.

Fordelen ved PEX-rør er, at de holder i over 50 år. Problemet er, at selvom du udskifter rørene i dit hjem til et bedre materiale, så har du ingen kontrol over hvilke rørtyper, der benyttes af din forsyning.

Må man bruge galvaniseret rør til drikkevand?

Selvom galvaniserede vandrør betragtes som sikre, så er der stadig en risiko for, at zinkbelægningen som bruges til at galvanisere røret med korroderer.

Dette kan opstå over længere tid, og især hvis vandets pH-værdi falder og bliver en smule syre.

Når galvaniserede rør ældes og den beskyttende zinkbelægning opløses kan bly og andet lække ud i vandet.

Eftersom bly er et særdeles giftigt tungmetal, der kan gøre stor skade på vore helbred, bør gamle rør udskiftes hurtigst muligt til nye og bedre alternativer.

Bedste rør materiale til drikkevand

Så hvilke typer rør er bedst til drikkevand? Der findes mange forskellige typer materialer, der benyttes til drikkevand og spildevand. De kommer alle med deres fordele og ulemper.

Der udvikles hele tiden nye typer plastik og variationer, som testes inden de kan godkendes til brug i forbindelse med drikkevand.

Herunder er en kort liste, jeg har fundet frem til.

  • PEX
  • PVC
  • CPVC
  • HDPE
  • PE
  • Galvaniseret stål eller jern
  • Kobber (anbefales ikke)

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Hvilke typer bør ikke bruges til drikkevand?

Ikke alle typer rør er sikre til drikkevand. Romerne benyttede fx både blyrør og rør lavet af keramik.

Selvom Romernes ingeniørkunst var fantastisk, var det ikke rigtigt forstået, at det giftige bly havde tendens til at vandre fra røret og ud i vandet.

I middelalderen brugte man både keramik og træ til lave rør af. Fra det ca. 19 århundrede gik man over til at benytte jern, stål, støbejern, og senere kobber og diverse typer plastik.

Ingen af disse materialer er dog perfekte, når de bruges til vores drikkevandsforsyning.

Konklusion – Kobberrør eller ej?

Vandrørene i vores beboelse har stor betydning for et velfungerende hjem. De færreste tænker over, hvilke typer rør der leder vandet ind og ud af vores bolig. Det er kun, når der er problemer med rørene, at vi forstår, hvor vitale de er for vores hverdag.

Personligt vil jeg undgå at bruge kobberrør i mit hjem. Især på forbindelser der går til mit drikkevand. Det er påvist, at længere tids påvirkning af kobber i drikkevandet, kan lede til diverse alvorlige lidelser.

Omvendt så er plastik stadig plastik. Og der findes ingen 100% sikker plastik. Alle plaststoffer afgiver hormonforstyrrende stoffer i større eller mindre grad. Jeg har endnu ikke kunnet finde en rørtype, der er perfekt i alle henseender.

Så hvis du vil være helt sikker på, at der hverken er tungmetaller, gift og hormonforstyrrende stoffer i dit drikkevand, er du nødt til at rense det selv.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre