Hvorfor er der kalk i vandet

By | 17/10/2019

hvorfor er der kalk i vandet

Der er egentligt sjovt, at jeg aldrig før i tiden har spekuleret over, hvorfor der altid var hvide kalkstriber overalt i mit badeværelse.

Selvfølgelige var jeg godt klar over, at det var en eller anden form for kalk. Men jeg skænkede det aldrig en tanke, hvorfor der var så meget kalk i vandet.

Kun at det var irriterende altid, at skulle bruge kemikalier til at fjerne kalken fra vandhaner, håndvask, kedler, potter og pander.

Men også fliserne i badeværelset fik hurtigt et næsten beskidt udseende, hvis de ikke blev skrubbet tit og ofte.

Hvad betyder det at der er kalk i vandet?

Hvis vi oplever betydelige mængder kalk i vandet betyder det, at der i jordlagene findes store mængder kridt, der indeholder diverse hårde mineraler, deriblandt, kalcium og magnesium.

Når regnvand og overflade vand siver ned igennem kridtholdige jordlag absorberes noget af kalken og ender i grundvandet. Vandværket pumper det kalkholdige vand op fra undergrunden og leverer det via rørledninger til forbrugerne.

Jo større mængder kalk og magnesium, der findes i vandet, desto hårdere betegnes vandet som værende.

Hvor hårdt eller blødt vandet er kan bestemmes i noget der hedder PPM (parts per million) Dvs. hvor mange mg der i en liter vand. Hvis vandet indeholder 200PPM som vil der være en kombineret mineralmængde på 200mg i 1 liter vand.

Vandets hårdhedsgrad kan inddeles således:

  • Blødt = 0-60 ppm
  • Moderate = 61-120 ppm
  • Hårdt = 121-180 ppm
  • Meget hårdt = 181-? ppm

Jeg bruger selv en lille billige måler til at teste mit vands hårdhed.

Forurenet drikkevand i Danmark- feature
Tror du, at drikkevandet i Danmark stadig er rent og sikkert at drikke? Så læs her inden du tager en slurk postevand fra hanen igen.

Jeg lavede derfor lidt research online, og det fik mig blot til at stille endnu flere spørgsmål omkring de mineraler, der findes i vores postevand.

Et spørgsmål var, hvordan man kan reducere eller helt kan fjerne dem. Et andet spørgsmål var, om kalk kan være farligt eller skadeligt? Og om det overhovedet er sundt at indtage det hver dag?

Så nu, når vi ved, hvorfor der er så meget kalk i vores vand, lad os se på et par af de andre spørgsmål i nedenstående sektion.

  1. Hvordan fjerner man kalk fra vand?
  2. Er kalk i vandet farligt?
  3. Er kalk i vandet sundt

Hvordan fjerner man kalk fra vand?

Der findes flere metoder til at fjerne kalk i vandet. Man kan enten gøre det selv med diverse filtreringssystemer, som vi skal se på.

Flere vandforsyninger er begyndt at erkende, at hårdt vand skaber problemer for forbrugeren. Men også for miljøet pga. de øgede brug af kemikalier, rengøringsmidler og hurtigere nedslidning af husholdningsapparater.

Derfor er forsyninger som fx HOFOR i Østdanmark begyndt at blødgøre drikkevandet ved at reducerer kalkindholdet. Hertil benyttes noget, der hedder Pelletmetoden.

Kort fortalt, så pumpes grundvandet op i en stor beholder, en pelletkolonne, hvor det tilsættes natriumhydroxid og desinficerede sandkorn.

Ved en kemisk proces binder noget af denne kalk i vandet sig til disse sandkorn og synker ned til bunds i beholderen.

Nu fjernes disse pellets bestående af sandkorn og kalciumkarbonat og kan benyttes i landbruget til jordforbedring og foder til høns.

Det “renset” vand med reduceret kalkindhold ledes videre i forsyningens rensningsproces, inden det ender hos forbrugeren med en hårdhed på ca. 10.

Se videoen herunder for en bedre forklaring.

Men der findes andre metoder, som du selv kan benytte til at fjerne kalk i vandet.

Hvis du bor på landet og har egen brønd med for hårdt vand, bør du nok overveje at få installeret et blødgøringsanlæg. På den måde kan du beskytte alle rør, installationer og husholdningsapparater mod for meget kalk.

Det lyder måske omstændigt. Men det er forholdsvis billigt, og kan spare dig for en masse penge i det lange løb.

Omvendt, hvis du bor i byen, hvor du ikke selv har mulighed for at bestemme over, det vand du får ud af hanerne, så vil du være nødt til at rense det selv.

Her kan du enten benytte en vandfilter kande, der fjerner kalk klorin og andet skidt. Jeg har selv benyttet denne type filtrering med godt resultat.

Hvis du ønsker helt rent vand uden kalk og andre hårde uorganiske mineraler, kan du benytte en vand destillator.

Jeg bruger selv et destilleringsapparat i det daglige til at fjerne kalk fra mit drikkevand og har gjort det i årevis.

Vandrenser Maskine

Er kalk i vandet farligt?

En anden ting jeg har bemærket er, at ikke alle de steder jeg har boet, havde det samme problem med kalk. Det er fordi disse kalkaflejringer i undergrunden ikke er ens overalt i Danmark.

Nogle steder er det rigtig slemt som i Østdanmark, fx Købehavn, hvor de har super hårdt vand. Andre steder som fx ved Ringkøbing i Vestjylland er mineralindholdet lavt og vandet derfor super blødt.

Jeg opdagede, at der er mange delte meninger om disse stoffer i vandet, der forstopper vores brusere, ødelægger vores varmtvandskedler osv. Det samme gjorde sig gældende for, hvordan for meget kalk påvirker vores helbred ved længere tids indtagelse.

Så er kalk i vandet farligt? Kalk i vandet er ikke farligt for os i mindre mængder. Men det er ikke svært at forestille sig, at det nok ikke er direkte sundt i for store mængder. Se blot på, hvor stor skade kalk kan gøre på vandrør, vaskemaskine og selv en kaffemaskine.

er kalk i vandet farligt.

Kalk forkalker. Og det har samme virkning på biologiske organismer, som også gælder den menneskelige krop. Jo mere kalk vi indtager desto mere forkalkede bliver vi.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

En anden ting er, at disse mineraler i vandet ikke nødvendigvis er af den gode slags. Der findes flere forskellige typer kalcium.

Den kalcium der findes i vores drikkevand, er typisk noget der hedder kalciumkarbonat. Det er if. mange eksperter den værst tænkelig form for kalcium at indtage. Det går også under betegnelsen Dolomitkalk.

Omvendt så er kalcium citrat en langt bedre form for kalk, hvis vi endelige ønsket at indtage det fx som kosttilskud.

Og som med alle former for kalcium kan det gøre mere skade end gavn, hvis vi ikke samtidig indtager D-vitaminer, magnesium, fosfor og andre støttende mineraler og vitaminer, der assisterer i optagelsen af kalken. Især vitaminet K2 har vist sig at have en positive indflydelse på optagelsen af kalcium i knoglerne og tænderne.

Konklusion – Er kalk i vandet sundt?

På den ene side skal vi have kalcium for at opretholde sundhed, reparere og bygge knogler og tænder. På den anden side, kræver det den rigtige type kalcium.

Men uden et fuldt spektrum af mineraler og vitaminer, mister indtagelsen af kalk sin positive virkning. Jeg er ikke en ekspert, så jeg vil blot referere til Dr. Charles Mayo fra the Mayo Clinic. Hør hvad han siger om hårde mineraler i vandet:

“VANDETS HÅRDHED (OPLØSNING AF UORGANISKE MINERALER) er den underliggende årsag til mange, hvis ikke alle, sygdomme der stammer fra giftstoffer i tarmkanalen. Disse (hårde mineraler) passerer gennem tarmvæggene og ind i lymfesystemet, som leverer alle dets produkter til blodet, som derefter fordeler det til alle dele af kroppen. DETTE ER ÅRSAGEN TIL MANGE MENNESKELIGE SYGDOMME.” – Dr. Charles Mayo fra the Mayo Clinic

Eftersom vi ikke kender til kvalitet og sammensætning af disse mineraler, er det måske en god idé at rense vandet selv.

Dernæst indtage de essentielle mineraler som kalcium og magnesium via vores kost. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at indtage tilskud for at være sikker på at være dækket ind.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre