Hvor meget vand bruger en opvaskemaskine?

By | 07/04/2019

hvor meget vand bruger en opvaskemaskine

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget vand du bruger, hvis du bruger en opvaskemaskine til at vaske dine tallerkner, glas og bestik? Eller, om det kræver et mindre vandforbrug at vaske op direkte i håndvasken med varmt vand og sæbe.

Jeg har altid troet, at det var billigere at vaske op i hånden. Men jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig før nu har undersøgt, hvor meget vand der faktisk bruges.

Så hvor meget vand bruger en typisk opvaskemaskine? En gennemsnitlig moderne opvaskemaskine til hjemmebrug bruger i gennemsnit 23 liter vand pr. vask. De vandbesparende modeller bruger i gennemsnit 15 liter vand pr. vask. Dvs. et mindre vandforbrug på ca. 35% i forhold til en standard opvaskemaskine.

Benytter man en af de vandbesparende modeller, kan vandforbruget reduceres med omkring 3000 liter om året. Dette tal er baseret på, at du kører din opvaskemaskine en gang om dagen.

Opvask i hånden

opvask i hånden

Omvendt, hvis du vasker op i hånden, er der flere faktorer, der spiller ind, før vi kan skønne os til vandforbruget.

Hvis du lader vandet løbe hele tiden, kan vandforbruget løbe op i adskillige liter i minuttet. Alt efter hvor hurtigt det løber kan det give et forbrug på 7-15 liter i minuttet.

I så fald er det langt bedre at benytte din opvaskemaskine, hvor vandforbruget vil være mindre, og samtidig spare dig for besværet, og især en masse vand på årsbasis.

Det bedste du kan gøre, hvis du vil vaske op i hånden, er at fylde en balje eller håndvasken op med varmt vand og lidt sæbe. Vask glas, bestik, tallerkner og gryder i sæbevandet, og skyl dem derefter af, en efter en under den kolde hane, inden du tørrer dem af.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Industriopvaskemaskiner

De kommer naturligvis i mange størrelser, fra ganske små modeller helt op til store maskiner med transportbånd, der kan håndtere store industrielle køkkener. Hvor meget vand de bruger pr dag varierer.

For små restauranter, der kun har brug for en mindre opvaskemaskine, der hurtigt kan vaske op, vil forbruget være en del lavere.

Vandforbruget for et bred udsnit af kommercielle opvaskemaskiner er ikke direkte relateret til maskinens størrelse. Forbruget kan variere fra 1,2 l til 75,7 l pr. etage i maskinen (hylde/skuffe). En typisk kommerciel opvaskemaskine bruger ca. 15 liter pr. etage (hylde/skuffe).

Der findes teknologier, som kan forbedre effektiviteten, såsom:

 • Isolering af vandtanken
 • Isolering af vaskerummet
 • Sensorer til styring af transportbåndets bevægelse
 • Multi-systemer, der genbruger skyllemiddel til at skylle opvask
 • Indbyggede boostervarmere
 • Indbyggede varmevekslere
 • Avancerede skyllemundstykker
 • Infrarøde brændere
 • Dobbel væg konstruktion

Et plus ved de kommercielle opvaskemaskiner er den forholdsvis lange levetid på op 25 år. Det giver potentielt en betydelige besparelser på både vand og energi. Og ikke mindst pga. de begrænsede vedligeholdelsesomkostninger.

Det gør, at det kan være en klog investering, hvis man allerede har besluttet sig for købe en opvaskemaskine til sit firma.

Selvom restauranter og cafeer ofte benytter en opvaskemaskine, der kan gøre bestikket rent med lynet hast, så er køkkenmedhjælperen (opvaskeren) stadig nødt til at skylle det brugte service af for madrester o.a., inden det stilles ind i opvaskeren.

Vandrenser Maskine

Så meget vand bruger en vaskemaskine

Der er naturligvis stor forskel på, hvor meget vand de forskellige vaskemaskiner bruger. Store industrielle vaskemaskiner bruger mere vand end en lille vaskemaskine til privat brug.

De mest besparende nye vaskemaskiner bruger fra ca. 50 til 100 liter vand for at vaske en omgang tøj. Det er en del mindre end typiske ældre modeller, der let kan bruge op til det dobbelte.

En anden ting, der spiller ind er hvilket program, du vasker dit tøj på. En såkaldt kvikvask, som mange vaskemaskiner har i dag, bruger en hel del mindre vand end fx et hvidvaskprogram med forvask.

De absolut mest økonomiske vaskemaskiner der findes bruger ned til 20 liter pr. vask.

Så meget vand bruger dit toilet

Ældre toiletter kan snildt bruge 6-20 liter, hver gang du trækker ud. Hvorimod nyere toiletter har indbygget to ”knapper”. En for lille skyl og en for stort skyl.

Ældre toiletter kan bruge op til fire gange så meget vand som de nyere toiletter. Hvis I er en familie på to voksne og to børn, der hver dag benytter toilettet mange gange, kan dette løbe betydeligt op i en ekstra vandregning.

Fx kan 20 daglige skyl med et toilet, der bruger 20 liter pr træk, løbe op i 20x20x365 = 146.000 liter vand om året. Og det er kun for brug af toilettet for fire personer, der trækker ud 5 gange hver i døgnet.

20 daglige skyl med et toilet = 146.000 liter vand om året

En rigtig skræmmende ting er et toilet der løber. Det kan rende op i tusindvis af kroner på din vandregning.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Den mest almindelige årsag til en høj vandregning er rindende vand fra dit toilet.

Et toilet der løber kan spilde op til 700 liter vand i døgnet. Det kan mangedoble en families vandforbrug. Så hvis dit toilet løber, fiks det hurtigst muligt.

Jeg har nemlig selv en personlig oplevelse med dette, hvor afbryderen inden i cisternen ikke altid slog fra i vores gæstetoilet, så vandet blev ved med at løbe.

Næste regning vi fik, da året var omme, var på over 10.000 kroner (efter skat) i ekstra regning. Det var ikke sjovt. De penge kunne være brugt på en rigtig lækker ferie i stedet.

Så meget vand bruges til at vaske hænder

Når vi går på toilettet, er det nødvendigt at vaske hænder for at undgå at sprede bakterier. De fleste af os tænker ikke over, hvor meget vand vi bruger, hver gang vi vasker hænder.

Hvis du vasker dine hænder hurtigt, kan du bruge helt ned til ½-1 liter pr. gang. Men typisk bruges der langt mere vand.

Lad os sige at du vasker hænder 12 gange om dagen. Så kan det hurtigt løbe op i 20-25 liter vand ekstra om dagen.

Hvis du også vasker dit ansigt et par gange om dagen, så kan der let komme 20 liter vand ekstra på din vandregning.

Det samme gør sig gældende ved tandbørstning. Her bør du ikke lade vandet løbe hele tiden, da det ellers kan ende op i unødige mange liter vand.

Så meget vand går der til brusebadet

Brusebadet er normalt den tredje største ”vandsluger” efter tøjvask og toiletbesøg. Nye vandbesparende brusehoveder bruger under 10 liter vand i minuttet, mens gamle brusere kan bruge over 15-20 liter pr. minut. Så ti minutters brusebad kan let løbe op i 200 liter vand.

Hvis du tager brusebad i blot seks minutter, kan et spare-brusehoved reducere dit vandforbrug med op til 50 liter vand pr. brusebad. Det kan løbe op i næsten 20.000 liter vand pr. person om året.

For at spare på vandet, og derved din vandregning, bør du først skylle dig kort under bruseren, og slukke for bruseren imens du sæber dig ind.

Nu kan du skylle dig ren ved at tænde for bruseren igen. Hold bruseren kørende i så kort tid som mulig, og du vil kunne spare en helt utrolig mængde vand på årsbasis.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Så meget vand bruger en person om dagen

En gennemsnitlig person bruger let 200-300 liter vand om dagen. En af de største ”syndere”, når det gælder vand til husholdningsbrug, er når vi trækker ud i toilettet og tager bad.

I disse tider, hvor vi alle får at vide, at vi skal spare på alt, ellers så går Jorden under om 10 år 😉  er de nye toiletter og brusere heldigvis udviklet til at bruge langt mindre vand.

Hvor meget vand bruger en familie i gennemsnit pr år?

En typisk gennemsnitlig familie på fire personer kan let bruge 300.000 liter om året. Og her er ikke medregnet drikkevand og vand til at koge din mad i.

Her er nogle aktiviteter og deres ca. forbrug af vand:

 • Træk ud i et toilet: 20 liter pr. træk
 • Tandbørstning: 3.5 liter vand pr gang.
 • Brusebad: 100 liter vand pr. gang
 • Opvaskemaskinen: 50 liter vand pr. gang
 • Vaske hænder og ansigt: 15 liter vand pr. gang
 • Tøjvask maskine: 170 liter vand pr. maskine.
 • Vande græsplænen: 1000 liter pr. gang.

Konklusion

Vi bør nok alle tænke os om, inden vi blot lader vandet løbe. Det er ikke altid nødvendigt at bruge så meget vand, som vi bruger.

Med lidt omtanke kan vi alle spare en masse vand. Det er bedre for økonomien, men også bedre for miljøet i det lange løb. De store mængder spildevand vi skaber skal renses, inden det kan ledes tilbage i naturen.

Alligevel er denne proces ikke perfekt og uden omkostninger. Forureningen skabt af vores levevis har stor indflydelse på hele det økologiske system som vi er en del af.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre