Hvor kommer drikkevand fra?

By | 15/05/2019

hvor kommer drikkevand fra

De fleste af os tænker ikke over det, når vi tænder for vandhanen. Rent postevand er noget vi har taget for givet i årtier. Vi bruger det til at drikke, koge vores mad i. Og ikke mindst til at vaske os i. Men det bruges også til rengøring, tøjvask mv. I landbruget og industri bruges store mængder rent vand.

Alligevel har de færreste spurgt sig selv om, hvor det vand vi drikker og koger vores mad i kommer fra. Faktisk ligger der en mangeårig proces bag vandets vandring, inden det ender ude i vores hjem.

Så hvor kommer drikkevand fra? Drikkevandet i Danmark er baseret på enten overflade vand, eller grundvand som de primære kilder. I sjældne tilfælde kan havvand benyttes, der dog først bliver filtreret vedhjælp af process, der fjerner det høje indhold af mineraler. Regnvand står kun for en lille del af det vand, der ender som vores drikkevand.

Vandrenser Maskine

Sådan sender forsyningen drikkevandet ud til os

  1. Vandet pumpes først op fra grundvandsboringer, hvor evt. hårdhed i form af kalk, magnesium mv. reduceres, hvis det findes nødvendigt.
  2. Derefter sendes vandet videre til vandværket, hvor det løbende analyseres, så det overholder sikkerhedsværdierne for giftstoffer, kemikalier, tungmetaller o.a.
  3. Hvis der er behov for det, renses vandet. Ellers pumpes vandet via rørledninger videre ud til os forbrugere.
  4. Flere steder benyttes stadig vandtårne, som er store beholdere, der opbevarer det rene drikkevand, inden det sendes ud til vores vandhaner som rent drikkevand.

Det drikkevand vi modtager ude i vores hjem, kommer som udgangspunkt fra uforurenet brønde og grundvandsboringer, der ligger dybt under jorden.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Her er de beskyttet mod overflade forurening. Derfor er det ofte kun nødvendigt at rense drikkevandet for bestemte naturlig bestanddele som fx metan, jern og mangan.

Noget af grundvandet er opstået ved nedsivning af regnvand gennem jordlagene. Denne nedsivning gennem kalk, sand og grus, giver en naturlig rensning af vandet.

Men når landmændene sprøjter markerne med pesticider, kemikalier o.a., siver disse ned i grundvandet, desværre uden at nedbrydes helt.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre