Har vi forurenet drikkevand i Danmark?

By | 23/02/2020

Forurenet drikkevand i Danmark

Vi har alle fået at vide, at drikkevandet i Danmark er det bedste i verden. Vi har i årtier fået fortalt i medierne, at vores postevand er så godt og rent, at det kan drikkes uden videre. Vandet i hanerne skulle være så fint, at vi slet ikke behøver at rense det.

Men er drikkevandet i Danmark nu så rent som vi går og tror? Eller bliver vi bevidst ført bag lyset, når det drejer sig om kvaliteten af vores dyrebare vand?

Er drikkevandet forurenet i Danmark?

Vores ellers så gode drikkevand er i alvorlig fare. Og det vil med garanti blive værre i fremtiden. Mere end 50 års overforbrug af sprøjtemidler, pesticider, kemikalier og andre giftstoffer, flere mistænkte for at være kræftfremkaldende, er begyndt at nå ned til vores grundvand. Utallige vandværker er blevet lukket pga. forurening og flere lukninger er på vej.

Kristeligt Dagblad skriver:

Hver uge lukker et vandværk

“I alt har Danmark mistet flere end 1000 vandværker, hovedsageligt mindre private anlæg, siden 1980. Det er over en fjerdedel af det samlede antal vandværker, der er forsvundet i perioden. Alt taler dog for, at endnu flere vandværker vil forsvinde i fremtiden, efterhånden som forureningen siver ned i grundvandet.
Kilde: https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/hver-uge-lukker-et-vandv%C3%A6rk

Det er faktisk ikke længere sundt at drikke vandet flere steder i landet. Nogle steder er det direkte farligt at drikke vandet fra hanerne, på trods af hvad de danske myndigheder udtrykker.

Ingeniøren Skriver:
Giftige fluorstoffer i høje koncentrationer fundet i det danske grundvand
Fluorstoffer som PFOS og PFOA er fundet i høje koncentrationer i grundvandet flere steder i Danmark. Eksperter kræver handling nu.
Kilde: https://ing.dk/artikel/giftige-fluorstoffer-fundet-i-grundvandet-170585

Flere af de giftstoffer der opdages i vandet overholder godt nok sikkerhedsværdierne. Men fordi visse stoffer ikke let kan udskilles af kroppen, vil de over længere tids indtagelse akkumuleres i kroppen og potentielt skabe alvorlige sygdomme og lidelser. Og vand er ikke lige en bestanddel vi kan undgå at indtage hver evig eneste dag.

Hvad værre er, at der slet ikke testes for alle de mulige giftstoffer, bl.a. fordi myndighederne ikke har nogen idé om, hvilke stoffer der gemmer sig i vandet. Med andre ord, kun de stoffer de tester for, vil kunne dukke op i en analyse.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

De danske myndigheder har dog det seneste år tilføjet tre stoffer til den obligatoriske testliste, som vandværkerne skal teste drikkevandet for.

Nogle af de helt store skurke er stoffer som Desphenyl Chloridazon og DMS, som dukker op i flere og flere nye vandanalyser.

Vandet analyseres ikke ofte nok

Der laves løbende analyse af vandets kvalitet. Men vandet testes ofte kun et par gange om måneden i byerne og kun et par gange om året på landet.

Blot fordi en test af dit lokale drikkevand kommer tilbage som værende OK, betyder det ikke, at det er fri for sprøjtegifte. Der er altså overhovedet ingen garanti for, at det vand vi indtager, i virkeligheden er sikkert.

Fra DR:
Forurening kom som lyn fra en klar himmel: ”Jeg har ingen tillid til kontrollen af drikkevandet”
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/forurening-kom-som-lyn-fra-en-klar-himmel-jeg-har-ingen-tillid-til-kontrollen-af

Hvis du stadig tror jeg overdriver eller er hysterisk, så inviterer jeg dig til selv at læse nogle flere af de uddrag jeg har fundet med referencer til officielle artikler.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Jeg har kun inkluderet et lille udpluk her af de dusinvis af artikler jeg har fundet om problemerne med vores drikkevand. Jeg kunne blive ved hele dagen med at linke til artikler.

Jyllandsposten skriver:
Det ligner en katastrofe for vandforsyningen«: Vi har drukket vand med pesticider uden at vide det.” Kilde: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10291358/det-ligner-en-katastrofe-for-vandforsyningen-vi-har-drukket-vand-med-pesticider-uden-at-vide-det/


Fra Jyllandsposten:
”87 gange på fem år er der målt for meget pesticid i vandet” Vandværker sender jævnligt vand ud til kunderne med for mange pesticider. Professor kalder det systemfejl.
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE9815577/87-gange-paa-fem-aar-er-der-maalt-for-meget-pesticid-i-vandet/


Fra Berlingske Tidende:
”Pesticider i drikkevand lukker vandværk: Hele landet ramt”
Kilde: https://www.berlingske.dk/samfund/pesticider-i-drikkevand-lukker-vandvaerk-hele-landet-ramt


Berlingske Tidende:
Forurening med sprøjtemiddel i grundvand er værre end frygtet
Hver tiende danske drikkevandsboring har for højt pesticidniveau, viser nye undersøgelser. Der er tale om en historisk stor forurening, og regningen kan ende hos forbrugerne.
https://www.berlingske.dk/samfund/forurening-med-sproejtemiddel-i-grundvand-er-vaerre-end-frygtet


Vandrenser Maskine

FYENS.DK:
Har lukket boringer på Sjælland: Nyt pesticid er fundet i drikkevandet på Fyn
Vandet fra Dalumværket indeholder pesticidresten dimethylsulfamid, viser en prøve, som Vandcenter Syd har foretaget.
Kilde: https://www.fyens.dk/Lokalt/Har-lukket-boringer-paa-Sjaelland-Nyt-pesticid-er-fundet-i-drikkevandet-paa-Fyn/artikel/3261908


Ingeniøren Skriver:
Opråb fra forskere: Test drikkevandet for giftige fluorstoffer nu
Kilde: https://ing.dk/artikel/opraab-fra-forskere-test-drikkevandet-giftige-fluorstoffer-nu-170589


Ingeniøren Skriver:
Forskere: Alle advarselslamper blinker for fluor-stoffer
På alle parametre ser polyfluorerede stoffer i alt fra pizzabakker til vinterstøvler ud til at være blandt de mest sundhedsskadelige. De giver kræft, dårlig sædkvalitet, og hormonforstyrrelser, viser rapporter, som bliver fremlagt på konference i Helsingør.
Kilde: https://ing.dk/artikel/forskere-alle-advarselslamper-blinker-fluor-stoffer-163759


Fra DR
Direktør med kontroversielt udspil: Lad os nu rense drikkevandet
Holdningen i Danmark er, at vi skal drikke rent og urenset vand, men der er pesticider i vandet flere steder. Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/direktoer-med-kontroversielt-udspil-lad-os-nu-rense-drikkevandet


Fra DR:
Ny forskning: Pesticider godkendt i Danmark mistænkt for at være kræftfremkaldende
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-forskning-pesticider-godkendt-i-danmark-mistaenkt-vaere-kraeftfremkaldende


Fra DR:
250 drikkevandsboringer forurenet: ‘En vanvittig stigning’
Antallet af drikkevandsboringer, der må lukke eller sættes i alternativ drift, er eksploderet det seneste år, viser en status fra brancheorganisationen DANVA.
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/250-drikkevandsboringer-forurenet-en-vanvittig-stigning


Fra DR:
Historisk stor forurening af dit drikkevand: Boringer lukket over hele landet
Fund af for højt niveau af pesticid-rest i hver tiende af 1.698 undersøgte drikkevandsboringer.
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/historisk-stor-forurening-af-dit-drikkevand-boringer-lukket-over-hele-landet


Fra DR:
I Krogsbølle på Nordfyn drikker beboerne vand, hvor koncentrationen af pesticidresten, Desphenyl-Chloridazon, er 35 gange over grænseværdien.
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ayoe-drikker-vand-med-35-gange-hoejt-niveau-af-pesticidrest


Så hvordan kan vi rense vores vand?

Hvis du har læst andre af mine artikler, så ved du, at jeg er fortaler for, at rense vandet vi drikker.

Jeg tør ikke blindt stole på, at Christiansborg tænker på os først. Især ikke når landbruget åbenbart har indflydelse nok til at få tilladelse til at sprøjte endnu mere, end de allerede har gjort igennem de sidste mange årtier.

Fra DR:
Politikere tillader 7,5 gange flere kemi-rester i grundvandet
Landbruget skal have flere sprøjtemidler, end der i dag er tilladt på de danske marker. Derfor hæves grænseværdierne for nogle nedbrydningsprodukter i grundvandet markant med ny politisk aftale.
Kilde: https://ing.dk/artikel/politikere-tillader-75-gange-flere-kemi-rester-grundvandet-197494

Jeg har igennem mange år gjort brug af en vand destillator til at rense mit drikkevand for giftstoffer, sprøjtemidler, tungmetaller, bakterier, vira, parasitter og andre hormonforstyrrende stoffer.

Herunder kan du se et kort klip, der viser, hvor meget skidt der gemmer sig i to måneders forbrug af klart dansk postevand.

Det snavs du ser i beholderen er, hvad der var tilbage efter destillering af mit drikkevand igennem to måneder. Så prøv at forestille dig, hvor meget skidt og møg (og gift) vi indtager over 2,3,10 eller 30 år via vores vand.

Vandrenser Maskine

“Det massive forbrug af pesticider i Danmark gennem de seneste 50 år forsvinder ikke bare uden at efterlade sig spor.” – Johan Linderberg, Hydrogeolog Odense Vandselskab.

Ikke nok med at det ser ulækkert ud, så stank der fra beholderen af noget, der mindede om terpentin, benzin eller et andet giftigt opløsningsmiddel.

Det er faktisk chokerende, at vi alle drikker og koger vores mad i dette tvivlsomme vand gennem hele vores liv. Mon ikke at der kunne være en forbindelse til den stigning i cancer vi ser i Danmark?

Hvis du efter at have læst denne side, er blevet interesseret i at rense dit vand selv, så findes der flere typer af vandfiltre du kan benytte.

Som jeg nævnte før, bruger jeg selv dampdestillation. Det laver det absolut reneste vand, der findes. Renere vand kan ikke opdrives. Det er den eneste måde, vi kan rense vandet helt for giftstoffer.

Læs/se min forklaring og personlig erfaring med denne geniale vandrenser.

Hvis det ikke kan gå hurtigt nok, så kan du selv bestille din vandrenser direkte fra Waterpure. (Jeg har selv købt mit apparat der).

Del gerne med andre

3 thoughts on “Har vi forurenet drikkevand i Danmark?

  1. Steen

    Det er skræmmende men ikke overraskende.

  2. Claus

    Her på Fyn hvar vi pesticid i drikkvandet. Jeg vil helt klart få fat i et vandfilter.

  3. Stacie Dahl

    Jeg er lidt forbavset over at vi ikke får noget at vide i nyhederne. Men tak for din info.

Comments are closed.