Hvordan dyrker man bønnespirer selv?

By | 21/01/2020

Hvordan dyrker man bønnespirer selvI denne artikel vil jeg viser dig, hvordan du super let kan dyrke bønnespirer hjemme hos dig selv. Jeg vil også vise dig forskellige måder, du kan spire dem på.

Der findes spirebakker og beholdere, der er beregnet til spiring. Men du kan faktisk bruge simple ting, som fx et gammelt syltetøjsglas eller en kop og si til formålet.

Du kan næsten bruge alle typer af frø, der kan spire. Nogle smager fantastisk og andre egner sig mindre godt til at spise. De kan være bitre i smagen og ikke nødvendigvis gode for os.

Sådan dyrker du bønnespirer selv:

 1. Læg de tørre frø eller bælgfrugter i blød i koldt vand i ca. 12 timer.
 2. Skyl dem nu grundigt under hanen, fx i en si, med koldt vand.
 3. Fordel en passende mængde frø/bælgfrugter i en eller flere spirebakker.
 4. Lad vandet løbe fra frøene, så de blot holdes fugtige.
 5. Stil dem et sted uden træk og kulde. Gerne mørkt.
 6. Skyl dem hver 12. time og lad vandet løbe fra hver gang.
 7. Når frøene/bælgfrugterne begynder at spire og får grønne blade, er de klar.

Herunder kan du se en forklaring med billeder.

Dyrk bønnespirer01

Afvej frøene

 

Dyrk bønnespirer02

Læg frøene i blød

 

Dyrke_Bønnespirer03

Vent i ca. 12 timer, eller til de er dobbelt så store

 

Dyrk bønnespirer04

Skyl frøene godt i koldt vand

Jeg hørte for mange år siden om bønnespirer og hvor sunde de var at spise. Så jeg begyndte at spise diverse former for bønnespirer, som lucernespirer og mung bønnespirer i mine salater.

Dyrke_Bønnespirer05

Fordel frøene jævnt på hvert lag.

Problemet var bare, at de var ret dyre. I dag kan en lille pakke bønnespirer snildt koste helt op til 25-30 kroner. Så jeg begyndte at undersøge, hvordan man kan dyrke bønnespirerne selv.

Dyrke_Bønnespirer06

Faktisk kræver det blot tørre rå frø, linser, bønner, lidt vand og tålmodighed. Så har man lækre friske og sunde spirer hver dag, der kan spises til maden, blandes i salaten eller bruges i en god sandwich. Bønnespirer bruges også flittigt i Asiatiske retter.

Dyrke_Bønnespirer07

Placer et låg på toppen med lufthuller.

Typer af frø til spiring

Der findes et væld af frø, der egner sig til spiring. Visse typer frø er dog mindre gode til at spise. Fx synes jeg at solsikkefrø har en bitter smag. Andre frø kan indeholde stoffer, der er mindre sunde for os.

Dyrke_Bønnespirer08

Skyl frøene grundigt to gange i døgnet, under den kolde hane. Lad vandet løbe helt fra.

Eksempler på frø der kan bruges til at spire:

 • Lucerne (alfalfa) spirer.
 • Broccolispirer.
 • Kløverspirer
 • Sennepsspirer.
 • Radise spirer.
 • Hvedespirer.
 • Mung bønnespirer
 • Hestebønnespirer
 • Grønne linsespire
 • Sojabønnespirer.
 • Ærtespirer.

Der findes dog mange andre typer af frø. Og jeg kan ikke fortælle dig, hvilke typer du bør vælge. Prøv dig frem indtil du finder de spirer, du bedst kan lide. Det er virkelig en smagssag.

Dyrke_Bønnespirer selv 09

Sådan ser spirerne fra grønne linser ud efter 3 døgn.

Typer af bælgfrugter

Bælgfrugter som bønner og linser er mine personlige favoritte. Både fordi de er billige, smager godt og er sprængfyldte med levende enzymer. Men også fordi de indeholder en bred vifte af vitaminer og mineraler i naturlig form.

Dyrk selv bønnespirerne 10

Når spirerne er klar fjernes de forsigtigt fra spirebakkerne.

Når du leder efter frø, skal du sikre dig, at de er egnet til at spire. Ofte er frø du kan købe i havecentrene sprøjtet med pesticider og andet skidt. Sørg for at dine frø er økologiske og ikke er GMO (genetisk modificeret).

Dyrke_Bønnespirer11

Dræn og pak spirerne i tætsluttende beholdere i køleskabet.

Typer af spirebakker eller beholdere

Når du skal dyrke dine frø eller bønnespirer, kan du benytte en af de mange spirebakker, der findes på markedet.

Den du ser på billedet herunder, er umiddelbart praktisk, fordi der er riller/huller i bakkerne, så vandet kan løbe fra af sig selv. Og så kan de stables i så mange lag, som du har brug for.

Spirebakker med riller

Problemet med denne type spirebakke er, at spirerne har tendens til at stikke rødderne ned igennem rillerne og udvide sig. Og det kan være svært at få dem ud igen uden at brække spirernes rødder.

Når rødderne brækkes, bliver spirerne hurtigt dårlige, og kan begynde at rådne efter blot en dag eller to. Drænet friske spirer kan normalt holde sig mange dage i tætsluttende beholdere i køleskabet.

Hvis du vil benytte disse spirebakker, der stables op i flere lag, skal du huske at rotere bakkerne, så de skiftes til at være i bunden og i toppen. På den måde undgår du, at der opstår for meget fugt i de bakker der er nederst, og at de øverste ikke bliver for tørre.

Jeg har fundet ud af, at denne type spirebakker er bedst egnet til de store spirer.

De helt små lucernespirer er ikke gode at dyrke i denne type bakke, da de sidder fast i rillerne.

I stedet bør du benytte en beholder med dræn, der let kan roteres, så spirerne ikke kan sidde fast. Og naturligvis skal vandet kunne løbe fra, så spirerne ikke begynde at rådne.

Spireglasbeholder

Min favorit. Du kan selv få fat i den her.

Faktisk, kan du blot bruge et gammelt syltetøjsglas og et stykke stof, som du holder fast med en elastik eller snor. På den måde kan vandet rende fra efter hver gang du har skyllet dine spirer.

Men der findes andre typer spirebakker på markedet. Du kan endda få apparater, der helt automatisk håndterer ’dyrkningen’ af spirerne for dig. Jeg har p.t. ingen erfaring med de automatiske spiremaskiner.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så findes der en ganske billig og effektiv måde du kan dyrke spirerne selv.

Du kan simpelthen benytte et almindelig glas til iblødsætning og dernæst en stor eller lille si til spire frøene i.
1.

Dyrk spirerne selv 01

Brug en lille si.

Det er hurtigt at skylle spirerne, og vandet løber fra af sig selv. Og et stort plus er, at en si er let at rengøre, modsat den førnævnte spirebakke. En lille si kan købes for 10-20 kroner.
2.

Dyrk spirerne selv 02

Placer sien i en kop eller andet.

3.

Dyrk spirerne selv 01

Dæk frøene til med en underkop eller tallerken.

Husk at skylle frøene 2 gange i døgnet.

4.

Dyrk spirerne selv 04

Spirerne er klar efter få dage.

Det virker måske lidt primitivt, men jeg synes, at det er ret let. Og så er det nok den absolut billigste måde at dyrke spirer selv.

Har du en meget travl hverdag, og du ikke orker at skylle spirerne 2 gange om dagen, så kan et automatisk spireapparat være løsningen.

Rengøring af beholdere og spirebakker

En ofte overset del af processen er rengøring af spirebakken mellem hver dyrkning.

Fordi bakterier let kan opstå, når rå frø står varmt og fugtigt, er det vigtigt at vaske beholderen/spirebakken godt og grundigt efter hver spiring.

Dette er især vigtigt, hvis du spirer hver dag. Du skulle nødigt gøre dig selv eller din familie syge.

Til at rengøre dine spirebakker skal du bruge godt varmt vand og lidt opvaskesæbe. Hvis du vil være helt sikker, kan du enten tilsætte maks. 1-2 dråber klorin pr. liter vand, eller lidt natron, i din opvaskebalje.

Hvis dine spirebakker begynder at lugte grimt, bør du sætte dem i blød i denne blanding. Husk at skylle rigtigt godt efter med rent varm vand og lad bakkerne tørre helt inden næste brug.

Derfor er hygiejne super vigtig

Husk altid at vaske dine hænder grundigt før du håndterer frø, spirerne og bakkerne, så du ikke overfører potentielt farlige bakterier, der kan gøre dig selv og andre du serverer spirerne syge.

De bakterier, der oftest forårsager madforgiftning fra spirer er salmonella og escherichia coli (e.coli). Men også andre typer bakterier, som bacillus cereus, staphylococcus aureus og listeria monocytogenes, er kendt for at forårsage sygdom forbundet med indtagelsen af friske rå spirer.

Hvorfor bruge renset vand

Den anden faktor for at lave lækre sunde bønnespirer er det vand der bruges. Vigtigst er det vand, du bruger til at sætte de tørre frø/bønner i blød i.

Husk på, at dette vand opsuges af frøene, så den naturlige proces kan sættes i gang. Men også det vand du bruger til at skylle dem i kan have betydning for resultatet.

Jo renere dit vand er, desto bedre. Almindeligt postevand indeholder pesticider, kemikalier, tungmetaller og andet usundt. Læs her hvor skidt vores drikkevand er. Det er derfor ikke optimalt til at dyrke bønnespirerne i.

Hvis du virkelig går op i din sundhed, kan du få fat i en filterkande, der renser vandet for en stor del af de urenheder, der findes i vores postevand.

Eller, hvis du også tænker på det vand, som du går og drikker hver dag, bør du overveje at anskaffe dig et vanddestillationsapparat.

Jeg bruger det selv til at lave vand til at spire, drikke og koge min mad i. Se her.

Hvorfor tilsætte mineraler

Hvis eller når du renser dit vand, er det ikke kun giftstofferne, der fjernes. Nogle af de gode mineraler, der findes i vandet, kan også forsvinde.

Derfor kan det være en god ide at tilsætte nogle naturlige spormineraler i flydende form. Derved vil spirerne kunne opsuge disse sporstoffer, og derved opnå et større indehold af næringsstoffer.

Jeg oplever at frø, der lægges i blød i destilleret vand med tilsatte organiske mineraler smager bedre. Spirerne har også tendens til at blive stærkere og holder sig friske i længere tid.

Jeg tilsætter 1 dråbe pr. dl. Dvs. 10 dråber pr. liter destilleret vand. Men husk, at det kun er nødvendigt ved iblødsætningen af frøene/bønnerne. Dernæst skal de jo blot skylles to gange i døgnet. Her kan du fint bruge koldt postevand.

Hvorfor spire

Der er flere gode grund til at spise bønnespirer. De fleste spirer er super sunde og indeholder levende enzymer, der ikke findes i fødevarer, der har været varmebehandlet, dvs. kogt, bagt eller stegt.

Bønnespirer er naturlig superfood, som indeholder diverse vitaminer og mineraler. Gør du som jeg og tilsætter spormineraler til vandet, så kan dine spirer indeholde op til 80 forskellige mineraler og sporstoffer i en helt naturlig form.

En god grund til at dyrke bønnespirerne selv er, at de er lette at dyrke. Og sidst men ikke mindst, så er det en billig måde altid at have noget frisk ”grønt” liggende i køleskabet.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre