Er det farligt at drikke vandet i svømmehallen?

By | 10/04/2019

Er det farligt drikke vandet i svømmehallen

Hvem har ikke under en tur i svømmeren oplevet at få lidt vand ind i munden eller næsen? Da jeg var barn dykkede jeg tit, og det skete, at jeg fik vand igennem næse og mund. Jeg tænkte ikke den gang på, om det var farligt. Men her forleden fik jeg lyst til at undersøge, om poolvand egentlig er skadeligt, hvis man drikker det.

Så er vandet i svømmehallen farligt at drikke? Vandet i en typisk svømmehal indeholder en forholdsvis stor mængde klor, dog ikke nok til at det vil gøre skade. Men pool vand der benyttes af mange badegæster, indeholder et væld af bakterier, som kan forårsage opkastning, infektion mv., hvis de optages i kroppen.

Vandrenser Maskine Der tilsættes klor og andre kemikalier i vandet for at bekæmpe spredning af de bakterier som badegæsterne bringer med sig. Alligevel er dette ikke nok til at slå alle bakterier, vira og parasitter ihjel.

Der kan gå fra minutter op til dage, inden klorinen kan få bugt med disse sygdomsskabende elementer i poolvandet.

Svømmehaller der benyttes af børn, har ofte langt større problemer med urin, afføring og andre stoffer der flyder rundt i vandet, uden at vi kan se dem. Derfor tilsættes der endnu større mængder klor for at modvirke dette.

Den negative effekt ved at indtage vand med klor er, at det kan ødelægge de gode bakterier, vi har i maven. En løsning kan være at benytte svømmehaller med saltvand eller private pools, hvor vandet holdes rent ved hjælp af et ozonanlæg.

Klorin indhold i svømmehaller – Hvor meget

Hvad enten vi snakker om en mindre privat svømmepøl eller en stor offentlig tilgængelig svømmehal, så er det fordelagtigt at tilsætte klorin. Dette er vigtigt for at bekæmpe bakterier o.a., der ellers kan udvikle sig i vandet.

For meget klorin er heller ikke godt for os, og for lidt vil ingen effekt have. Så der skal holdes en balance som hele tiden bør overvåges.

Typisk bør poolvand have en klorin mængde på ca. 1-3 ppm (dele pr. million). I visse tilfælde kan denne mængde være større, helt op til 5 ppm.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Er det en privat mindre indendørs pool med en god udluftning, kan man tilsætte mindre klor til vandet.

Omvendt, hvis det er en større udendørs pool, som benyttes af mange gæster, bør mængden af klorin være større, da der tilføres en større mængde bakterier.

Hvis der er alger i vandet, og man ønsker at give sin pool en chokbehandling, skal mængden øges til 30 ppm. Men man må naturligvis ikke hoppe i vandet under denne behandling, indtil poolen er helt ren og vandet i balance igen.

Privat svømmepøl

Svømmehal uden klor

Ja. Der findes svømmebade uden klor. Jeg er ikke bekendt med, om der allerede findes klorinfri pools i Danmark. Men jeg har læst, at der for tiden eksperimenteres med nye teknologier, der kan erstatte klorin i vandet.

Mange badegæster oplever nemlig problemer med en for stor mængde klorin i vandet. Det er ikke et nyt fænomen. I udlandet ved jeg, at der allerede findes saltvandsbaserede svømmebade.

Andre steder bruger man ozon og UV-lys til at sterilisere vandet under filtreringen. Jeg må sige, at det efterhånden er længe siden, jeg selv har været i svømmehallen. Dog husker jeg som barn, at mine øjne altid blev røde og irriterede, når jeg havde plasket rundt i længere tid.

Vandrenser Maskine

For meget klor i poolen?

Jeg troede som de fleste, at hud og irritation i øjnene var forårsaget af for meget klorin. I virkeligheden skyldes det ikke selve klorinen. Men fordi at klor der kommer i forbindelse med forurenende stoffer, der introduceres i vandet fra badegæster danner kloraminer. Her tænkes på urin, sved, kropsolier og kosmetik.

Sandheden er, at jo renere badegæsterne er, inden de hopper ned i vandet, desto færre kloraminer vil udvikles, som forårsager de ”røde” øjne og kløende hud.

En undersøgelse har vist at 1 ud af 5 badegæster indrømmer, at de har tisset i vandet på et eller andet tidspunkt. Dette er et ret alvorligt problem, som ikke kan afhjælpes ved blot at tilsætte mere klorin.

Hvis du syntes poolen lugter af klorin eller kemikalier, så bør du holde dig væk. Det er nemlig giftige kloraminer du kan lugte.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Er klor i poolen farligt?

Klorin er mistænkt for at øge risikoen for at udvikle allergier og astma hos børn. Normal er klorin i svømmehallen i sig selv ikke farlig. Ved små mængder klorin fra 1-5 ppm er det uden problemer for de fleste badegæster. Du skal alligevel passe på med at sluge vandet.

Hvis der er over 5 ppm kan du opleve hudirritation, og at din hud udtørres ved ofte og længere ophold i vandet. Hvis der er over 10 ppm klorin i vandet, er det ikke sikkert at bade i det.

Men svømmer du i et offentligt badeland holdes der løbende kontrol med vandets indhold af klorin, og den generelle tilstand inkl. pH værdien.

citron i vand neutraliserer klorin

Hvordan kan klor neutraliseres?

Ca. 2,5 dele askorbinsyre er nødvendige for at neutralisere 1 del klorin. Da askorbinsyre er svagt sur, kan pH værdien i det behandlede vand falde lidt. Askorbinsyre kender vi fra kosttilskud som C vitamin.

Sodium askorbat, som også er en form for C vitamin, vil ligeledes kunne neutralisere klorin. Det er pH-neutralt og ændrer ikke pH værdien i det behandlede vand.

Du skal huske på, at du ikke bør forsøge at neutralisere klorinen i din pool. Det er bedre at vaske dig grundigt før og efter du svømmer.

Som sagt, små mængder klorin i svømmepølen er ikke skadelige for dig og din familie. Det er kloraminer, der opstår ved en reaktion mellem urenheder og klorinen i vandet, der kan være skadelige.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Kan man drikke poolvand gennem et vandfilter?

Der findes mange typer vandfiltre, der kan rense dit drikkevand. Nogle er bedre end andre.

De helt små transportable vandrensere til udendørsbrug, fx camping og vandreture kan klare de fleste opgaver. Men eftersom jeg har kunnet læse mig frem til, så fraråder producenterne, at man drikker vandet fra poolen, selvom det renses gennem deres vandfiltre.

Jeg har ikke personlig erfaring med at drikke poolvand direkte gennem et vandfilter. Men der findes helt sikkert filtre, der kan klare opgaven, hvis man står i en nødsituation og ikke har adgang til andet drikkevand.

Jeg ved dog at en typisk vandfilter kande til hjemmebrug, if. producenterne kan fjerne op til 99,9% klorin og kloraminer.

Er klor i postevandet farligt?

Klorin i drikkevandet er ikke lækkert. I Danmark bruges klorin heldigvis kun sjældent. I udlandet har jeg oplevet, at vandet stank af klorin, så man næsten ikke turde drikke det.

Alligevel er en lille smule klorin nødvendig at tilsætte for at desinficere vandet for diverse typer bakterier, vira og parasitter.

Hvis du oplever, at dit drikkevand lugter, eller endda smager af klorin, kan det neutraliseres ved at lade vandet stå i en glasbeholder, så klorin og kloraminer fordamper en smule.

Endnu bedre er det at koge vandet uden låg, så disse stoffer, som er flygtige vil fordampe. En kendt/ukendt metode til at neutralisere klorin i postevandet er ved at tilsætte friskpresset citronsaft. Det er citronsyren der findes i citronen, der neutraliserer klorin og kloraminer.

Konklusion

I denne artikel har vi set på, om man kan drikke vandet i svømmehallen. Og det fraråder jeg dig at gøre. Du dør nok ikke af at drikke det pga. klorinindholdet. Faktisk er der større risiko for, at du kan blive syg af de bakterier og andet skidt, der flyder rundt i vandet.

Hvis badegæsterne udviste bedre hygiejne, ville behovet for at tilsætte klorin kunne reduceres. Det ville betyde renere badevand og færre allergiske reaktion for os, når vi tager en tur i svømmehallen.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre