Kan man drikke kogt havvand?

By | 19/02/2019
Kan man drikke kogt havvand

Kan man drikke kogt havvand?

Det er et paradoks, at vi fremtiden kan komme til at mangle frisk drikkevand, når 2/3 af vores planet er dækket vand. Men det er fordi at planetens havvand er for salt og derfor kan ikke drikkes i sin naturlige form.

Så hvad nu hvis man koger det, kan man så drikke havvandet?

Kogt havvand kan ikke drikkes, fordi saltindholdet ikke reduceres tilstrækkelig ved kogning alene. For at fjerne saltet fra vandet skal det afsaltes, enten ved hjælp af destillation, eller ved en proces, der kaldes Omvendt Osmose.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Derfor kan du ikke drikke havvand

Det høje saltindhold i havvand på ca. 3.5% ligger over kroppens saltindhold på ca. 2% Dvs. at nyrerne er nødt til at tage vand fra kroppen, for at kunne udskille saltet, og dette vil lede til dehydrering.

Med andre ord; drikker du havvand vil du blot blive mere tørstig.

Hvis du drikker saltvand på tom mave, kan du risikere at få kvalme og opkastning. Du kan også få kramper, blive oppustet og dehydreret. Og indtager du saltvand i større mængder kan det lede til nyresvigt og døden.

Selvom det kan være fristende at drikke havvand, når der ikke er andet og man er ved at dø af tørst, så vil det kun gøre dehydreringen endnu værre.

Der findes dog heldigvis nødløsninger, der kan bruges til at lave salt vand om til fersk drikkevand, om end i små mængder. Men nok til at forlænge overlevelsesmuligheden, indtil man bliver reddet eller selv finder en ferskvandskilde.

Vandrenser Maskine

Hvorfor benytter man ikke havvand til at lave drikkevand?

Processen er dyr

For at lave havvand om til fersk drikkevand kræver det en proces, der både er omstændig og kostelig.

I første fase ledes havvandet ind i et stort bassin, hvor det først screenes og kloreres, for at sikre at marineliv ikke eksisterer i vandet.

Dernæst bliver vandet udsat for noget der hedder (DAF) Dissolved Air Flotation, hvor diverse substanser i vandet, så som olie og faste stoffer bliver separeret.

Det sker ved, at man opløser luft i vandet under tryk, og derefter frigiver luften i en flydetank ved atmosfærisk tryk.

Nu ledes saltvandet igennem flere trins filtrering, der gradvist gør vandet renere og renere.

Når vandet er klar, sendes det videre til en dobbelt OS (omvendt osmose filtrering).

Til sidst i processen mineraliseres og steriliseres vandet, inden det opbevares på store tanke, så det kan sendes ud til forbrugerne.

Se herunder. Jeg har fundet denne video, hvor du kan se hele forløbet forklaret bedre.

Vand nok i undergrunden

Som du nok kan se, så er processen omstændig men nødvendig, hvis andre muligheder ikke eksisterer for at skaffe rent drikkevand til befolkningen.

I Danmark har vi heldigvis stadig uanede mængder rent vand i undergrund. Denne process er langt billigere end, hvis vi skulle til at lave havvand om til fersk vand.

Vi pumper mere eller mindre blot vandet op fra undergrundsboringer, og filtrerer det minimalt, inden det er klar til at blive sendt ud til os forbrugere.

Naturligvis bliver der holdt øje med vandets kvalitet med løbende vandanalyser foretaget af forsyningen. Desværre er gamle pesticidrester og kemikalier begyndt at sive ned i grundvandet, så vi risikerer nok at skulle til at rense vandet endnu mere i fremtiden.

Overflade vand til drikkevand

En anden kilde til vores drikkevand kan komme fra overfladevand. Det er dog kun få steder i landet, at der benyttes overfladevand. Og det kræver en særlig tilladelse.

Vandet der benyttes kommer fra nedbør, der ender i søer og vandløb. I stedet for at lade vandet løbe ud i havet, kan det dæmmes op, så en portion af vandet kan ledes ind til et rensningsanlæg.

Her vil overfladevandet gennem en trinvis proces blive gjort rent, så vi kan drikke det uden at blive syge.

Overfladevand kan nemlig indeholde et væld af bakterier og parasitter. Rådne planter og ekskrementer fra dyr ender i søer, åer og vandløb. Og drikker vi vandet ubehandlet, kan vi blive alvorlige syge. Selvom vandet er fersk skal det som minimum koges, inden det bør drikkes.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Hvordan kan man selv lave saltvand om til drikkevand?

Dampdestillation

Der findes dog andre simple metoder til at lave saltvand om til drikkevand. Du kan destillere vandet enten ved kondensering eller via dampdestillation.

Damp destillation skaber helt rent vand, bedre en ved omvendt osmose og kulstoffiltrering. Processen er dog relativ langsommelig og udbyttet er minimalt. Rensning af vand via destillation er resursekrævende. Og især, hvis man ønsker at fremstille rent drikkevand til en større gruppe mennesker.

Omvendt, hvis du blot ønsker at rense dit eget drikkevand, kan du benytte et simpelt destillationsapparat. Du fylder vand på beholderen, starter apparatet, og tre-fire timer senere har du det reneste vand, der kan opdrives.

Du kan købe et destillationsapparat til hjemmebrug flere steder. Jeg destillere mit eget vand. Læs her.

Destillation ved hjælp af solenergi

Hvis du befinder dig et sted, hvor du kun har adgang til havvand, kan du med ganske få midler lave dit eget rene drikkevand.

Det er en begrænset mængde vand, du vil få ud af denne proces, men nok til at øge din chance for at overleve.

1. Det første du skal gøre er at grave et hul i jorden. Har du ingen skovl, må du grave med hænderne. Hvor stort hullet skal være er op til dig. Men et hul med en diameter på ca. 50 cm i diameter og en dybde på omkring ½-1 meter er tilstrækkelig.

havvand til drikkevand1

2. Hvis du kan, så find nogle grønne friske blade, og læg dem i bunden af hullet. Disse blade indeholder en del ekstra væske, som vi vil forsøge at udtrække.

havvand til drikkevand2

3. Hæld dit havvand i hullet.

havvand til drikkevand3

4. Placer en kop i midten af hullet. Denne kop vil fungere som opsamlingsbeholder for det rene vand.

havvand til drikkevand4

5. Dæk hullet til med plastik, og placer en sten eller andet, der vil tynge plastikken ned lige over opsamlingsbeholderen.

havvand til drikkevand5

6. Forsegl plastikken hele vejen rundt, så vandet ikke blot fordamper ud i den blå luft.

havvand til drikkevand6

7. Når vandet kondenserer og sætter sig på indersiden af plastikken, vil det efterhånden drive ned mod midten pga. tyngdekraften. Til sidst vil det rene vand dryppe ned i opsamlingsbeholderen.

kondeseret havvand til drikkevand

8. Tolv timer senere er det afsaltet drikkevand klar.

havvand til drikkevand8

Prints taget fra denne video.

Et tip: Hvis det er rigtig varmt, så forsøg at grave hullet tidligt om morgenen, så du ikke sveder for meget væske ud af kroppen.

Hvorfor er havvandet salt?

Når regnen falder ned gennem atmosfæren optages noget af den CO2, der findes naturligt i luften. Dette forårsager, at regnen bliver en smule surt, inden det rammer jorden. Denne syre eroderer og frigør mineraler i sten og andet materiale i jorden.

Denne proces skaber ioner, eller elektrisk ladede partikler. Disse ioner transporteres væk i søer og vandløb, og ender til sidst i havet. Mange af de opløste ioner bruges af organismer i havet, og fjernes fra vandet naturligt. Nogle af disse ioner bruges ikke og efterlades i lange perioder i vandet, hvor deres koncentration gradvist øges.

Havvandet fordamper, og bliver til skyer, der til sidst ender med at blive til nedbør.

Når havvandet fordamper, forbliver saltet tilbage i havet. Det vand der fordamper og bliver til skyer, indeholder ikke længere salt. Det er derfor, at regnvand er fersk, og vi kan drikke det. Hvis det ikke er blevet forurenet på vej ned gennem atmosfæren.

Det bordsalt vi bruger til vores mad kaldes sodium klorid (NaCl). Størstedelen af det salt, der findes i vores have, er også sodium klorid. Men havet indeholder også en række andre salte, som fx magnesium, kalium, kalcium og sulfat.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Hvorfor er Dødehavet så fuld af salt?

Dødehavet har fået sit navn, fordi organismer som fisk og planter ikke kan leve i det. Det skyldes at saltindholdet ligger på 30-35%, som er 10 gange højere end det normale indhold af salt i havet.

Dødehavet ligger ca. 430 meter under havets overflade og en teori går på, at det for millioner år siden blev oversvømmet af vand fra middelhavet. Da Middelhavet ikke længere kun nå ind til området, blev det gradvist udtørret, og det deponerede salt blev tilbage.

Konklusion

Så kan man drikke kogt havvand? Nej. Du kan ikke uden videre indtage havvand, blot fordi du har kogt det. Saltindholdet er for højt. Der findes flere måder at fjerne saltet på, som jeg har beskrevet i denne artikel.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre