Kan man drikke blødt vand?

By | 17/02/2019

Kan man drikke blødt vand

Måske har du spekuleret på, hvad forskellen er på hårdt vand og blødt vand. Og kan man nu drikke blødt vand? Det kommer an på, om vandet er kemisk blødgjort, eller forekommer naturligt. Lad mig forklare herunder.

Vand der er blødgjort med et blødgøringsanlæg, har fået kalcium og magnesium erstattet med natrium (salt). Dvs. at vandet indeholder færre mineraler, men mere salt. Den største ulempe ved vandblødgøring er den potentielle sundhedsrisiko for personer, der følger en diæt med kontrolleret indtag af salt.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Eftersom vi både bruger vand til at drikke og koge vores mad i, så bliver det svært at kontrollere sit indtag af salt.

For sunde og raske personer vil det ikke være noget problem at indtage blødgjort vand. Men er du sensitiv over for et større indtag af natrium og kalium, bør du undgå denne type blødgjort vand.

Men blødt vand findes i naturen og det betyder ikke nødvendigvis, at indholdet af salt er større.

Det vand der kommer ud af vores vandhaner i Danmark, er ofte hårdt vand. Dvs. det indeholder en stor mængde mineraler så som kalk og magnesium.

Det kan være et problem for vandrør, vaskemaskiner, kaffemaskiner o.a. installationer, der derfor tilkalkes.

Derudover giver det irriterende hvide kalkaflejringer i køkken og badeværelse. I Hovedstadsområdet overvejer man (eller er de begyndt) at blødgøre vandet, for at spare penge på skader forårsaget af det hårde vand.

Bor du i eget hus og har store problemer med hårdt vand, kan det være en god idé at installere et blødgøringsanlæg. På den måde kan du selv forhindre disse skader.

Hvis det udelukkende drejer sig om dit drikkevand, og du ønsker at slippe af med det hårde vand, så kan et simpelt vandfilter måske være svaret.

Jeg filtrerer selv mit drikkevand så jeg slipper for giftstoffer, salt og uorganiske hårde mineraler. Læs mere om det her.

Vandrenser Maskine

Ulemper ved blødt vand

En af ulemperne ved blødt vand er, at det ikke nødvendigvis er sundt at indtage, hvis du fx lider af et for højt blodtryk og tager visse typer medicin. Et andet problem er, at blødt vand kan have tendens til at erodere metaller i visse typer rør og fittings.

Hvis vandet opvarmes eller blødgøres, bliver det mere aggressivt, og kan udvaske metaller fra vandrør.

Bly, jern mangan og kobber i rørene og vandhanen er særligt sårbare. Især bly og kobber er to af de tungmetaller, vi for en hver pris skal undgå at have i vores drikkevand.

Dette betyder, at hvis du har blødt vand, så er der en større chance for, at dit vand vil have et højere blyindhold end normalt.

En god ting at huske er, at varmt vand og varmt blødgjort vand fra hanen aldrig må bruges til madlavning eller drikkevand, da det kan indeholde en forholdsvis større mængder af diverse tungmetaller.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

Alternativ til blødt vandt

I stedet for et blødgøringsanlæg kan du benytte et vand destillationsapparat. Destillation er langt mere effektivt og fjerner både salte, klorin og tungmetaller fra dit drikkevand. Det er den bedste løsning, hvis du ønsker 100% rent drikkevand. En mulighed derefter er at tilsætte spormineraler i ønskede doser til det rene vand.

Denne løsning bruger jeg i det daglige, og har drukket renset destilleret vand gennem mange år. Det har haft en gunstig virkning på mit helbred, energi og ikke mindst et reduceret blodtryk.

Den anden filtreringsløsning er noget, der hedder Omvendt Osmose. Et Omvendt Osmose anlæg er kun delvis effektivt til at fjerne de hårde mineraler og tungmetaller i vandet.

Efterhånden som filtret gradvist mister sin evne til at filtrere, vil der passerer større mængder stoffer igennem, indtil vandet du drikker, blot er af samme kvalitet som ganske almindelig postevand.

Derfor skal disse filtre udskiftes med jævne mellemrum og kan være kostelige i det lange løb.

Naturligt blødt vand og sundhed

Smag

Blødere vand smager bedre og er mere forfriskende. Det kommer især til udtryk, når man brygger te eller kaffe med blødt vand.

Hårdt vand kan have en bitter næsten metallisk smag pga. de større mængder mineraler og metaller. Det påvirker naturligvis smagen. Det samme gør sig gældende, når man koger sin mad. Grøntsager kogt i blødt vand smager efter min mening bedre end, hvis de har været kogt i hårdt postevand.

Tænder og Sundhed

Der er eksiterer en hård debat om, hvorvidt hårdt vand er bedre end blødt vand for tænder og knogler. jeg har endnu ikke kunnet finde nok bevis for hverken for eller imod.

Blødt vand indeholder ganske rigtigt færre mineraler. Men de mineraler, der findes i hårdt vand, er ofte hårde uorganiske mineraler, som kroppen ikke kan assimilerer ordentligt.

Det kan skabe sygdomme i tarmen, nyre og leveren. Og drikker du hårdt vand i årevis, kan det endda misfarve dine tænder.

De mineraler din krop har brug for at holde dine tænder og knogler stærke skal du have via en sund kost.

“VANDETS HÅRDHED (OPLØSNING AF UORGANISKE MINERALER) er den underliggende årsag til mange, hvis ikke alle, sygdomme der stammer fra giftstoffer i tarmkanalen. Disse (hårde mineraler) passerer gennem tarmvæggene og ind i lymfesystemet, som leverer alle dets produkter til blodet, som derefter fordeler det til alle dele af kroppen. DETTE ER ÅRSAGEN TIL MANGE MENNESKELIGE SYGDOMME.” – Dr. Charles Mayo of the Mayo Clinic

Hår og hud

Når du tager brusebad og vasker dit hår i blødt vand, vil du opleve, at både hår og hud føles blødere, renere og mere livligt bagefter.

Her behøver du ikke engang at investere i et blødgøringsanlæg. Du kan blot købe et billigt brusefilter, der forbindes på bruseslangen. Så slipper du for de hårde mineraler og klorin i vandet, der udtørrer din hud og dit hår.

Jeg begyndte selv at bruge et brusefilter for et stykke tid siden. Og jeg var faktisk overrasket over, hvor stor forskel det gør at gå fra hårdt vand til filtreret blødt vand. Min hud er ikke længere tør og min hovedbund drysser ikke længere.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Andre fordele ved blødt vand

En af de største fordele ved blødt vand er, at det kan forlænge levetiden på dine husholdningsapparater.

Hårdt vand har nemlig tendens til at tilkalke vaskemaskiner, opvaskemaskiner og kaffemaskiner.

Hårdt vand kan forårsage mærkbar skade på VVS på grund af de høje mængder magnesium og calcium, som faktisk er forurenende.

Ikke nok med at det er irriterende, så er det også ubehageligt at skulle bruge giftige afkalkningsmidler, der skylles ud i naturen bagefter.

Vasker du op i blødt vand, så bliver porcelæn og glas renere og skinner mere. Du kan helt slippe for de hvide render på glas og bestik.

Oplever du, at din opvaskemaskine gør dine glas matte, er det fordi at vandet er hårdt, hvor du bor. Nogle typer opvaskemaskiner kan dog indstilles til at kompensere for det hårde vand.

N.B. Hvis du ikke ønsker at bruge afspændingsmiddel, kan ganske almindelig citronsyre klare det. Du vasker blot dine glas med varmt vand og lidt citronsyre.

Du kan selvfølgelig slippe helt for dette problem, hvis du har et blødgøringsanlæg installeret.

En anden fordel ved blødt vand er, at naturlige sæber og vaskemidler skummer bedre og gør tøjet mere rent.

Der skal mere sæbe til for at få det til at skumme, når vi vasker eller gør rent med hårdt vand.

Sidst men ikke mindst, så bliver håndklæder, lagner, T-shirts og skjorter blødere og holder farverne længere, når de er blevet vasket i blødt vand. Det er i hvert fald min erfaring.

Konklusion

Så kan man drikke og koge sin mad i blødt vand? Ja. Det kan du fint.

Lider du af højt blodtryk eller andet, skal du sikre dig, at det blødgjorte vand ikke indeholder for meget salt (NaCl).

Men der findes heldigvis også de såkaldte saltfrie blødgøringsanlæg. Det bløde vand fremstilles ved at fjerne de hårde mineraler uden brugen af salt.

Omvendt, hvis du selv har renset dit drikkevand fx via destillation, så er der ingen grund til bekymring.

Destilleret vand indeholder nemlig hverken kalcium, magnesium eller natrium (salt). Destilleret vand er super blødt og helt sterilt. Jeg bruger udelukkende destilleret vand til at drikke og lave mad i.


Jeg håber, at du fik svar på nogle af dine spørgsmål i denne artikel. Tjek også nogle af mine andre artikler om vand.

Hvis du har det som jeg og du bekymrer dig om at have så rent drikkevand som muligt, så se her, hvad du selv kan gøre for at rense dit vand. Se her en liste over forskellige vandrensere.

Del gerne med andre