Destilleret Vand – Få alle svarene her!

By | 10/09/2019
Destilleret Vand

Destilleret Vand (højre) Forurenet postevand (venstre)

Destilleret vand, hvad er det? Hvad kan det bruges til? Hvor kan man købe destilleret vand? Kan man lave det selv og kan det drikkes?

Disse og andre spørgsmål vil jeg forsøge at besvare i denne artikel. Til sidst i denne guide vil jeg vise dig, hvordan du let selv kan lave destilleret vand,

Indholdsfortegnelse:


Hvad er destilleret vand?

Så hvad betyder det at vand er destilleret? Destilleret vand er et fuldstændig rent vand, hvor mineraler, tungmetaller, kemikalier, organiske og uorganiske urenhederne er fjernet ved en process der hedder destillation. Destilleret vand fremstilles ved damp destillation. Slutproduktet er ren H2O med en pH-værdi på 7, som er neutral på pH-skala fra 1 til 14, hvor 1 er syre og 14 alkalisk.

hvad er destilleret vand

Destilleret vand indeholder ikke mineraler og er det tætteste vi kommer på ren H20 i flydende form.

Udover at det rensede vand har fået forurening fjernet, mineraler og andet, så er det ligeledes sterilt. Dvs. at der ikke er bakterier, virus og parasitter tilbage i vandet.

Hør hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Destilleret vand vs. demineraliseret vand

Så hvad er forskellen?

destilleret vs demineraliseret vand

Demineraliseret vand (DI) og deioniseret vand er anderledes end destilleret vand, som er renset via dampdestillation.

Kort fortalt, så fremstilles destilleret vand ved kogning, fordampning, nedkøling og til sidst fortætning; en proces, som også fjerner tungmetaller, vira og bakterier. Dvs. et helt rent vand.

Demineraliseret vand er også renset for mineraler, men er ikke nødvendigvis sterilt. Med andre ord, så kan der stadig være organiske materiale tilbage i vandet.

Demineraliseret vand fremstilles ved at vandet ledes gennem to systemer med noget der hedder ionbytterharpikser. Disse tiltrækker henholdsvis positive og negative ioner.

De mineraler, der opløses i vandet, og dermed ikke let kan filtreres ud, er typisk i form af ioner. Når vandet strømmer gennem ionbyttermediet, og mineral-ionerne fjernes, efterlades kun vand.

deioniseret vand

Selvom DI er en fælles metode, der benyttes til demineralisering af vand, er der faktisk en forskel på demineraliseret vand og deioniseret vand.

Vandrenser Maskine

På trods af, at dette er en effektiv måde at fremstille demineraliseret vand på, så fjernes mange andre mulige vandforurenende stoffer ikke.

Det sker fordi, der findes organiske partikler eller urenheder, der ikke har nogen ladning.

Demineraliseret vand er normalt helt fri for mineraler, men det er ikke nødvendigvis en garanti for at det er 100% sterilt som destilleret vand.

Hvordan laver man destilleret vand?

Processen er således:

1) Opvarmning → 2) Fordampning → 3) Nedkøling → 4) Fortætning → 5) Opsamling

hvordan laver man destilleret vand

Simpelt opsæt til at lave destilleret vand

Destilleret vand fremstilles ved at vandet først bringes til kogning. Når vandets temperatur når 100ºC fordamper det.

Hvis vandet indeholder tungmetaller, urenheder og andre uønskede stoffer, med lavere kogepunkt, forbliver disse tilbage i kogebeholderen. Vanddampen der er lettere stiger op.

Det fordampede H2O (vand) fortsætter opad typisk gennem et rørsystem, hvor det gradvist køles af. Ved nedkølingen fortættes dampen og bliver til vand igen.

Vandet indeholder nu ikke længere de giftstoffer, som eksisterede før destilleringen. Det rene vand er endvidere sterilt og er derfor fri for bakterier, vira og parasitter.

Advarsel: Postevandet i Danmark er ikke længere så godt som det har været. Der findes heldigvis metoder til at rense det. Klik her!

For at gøre rensningen af vandet komplet, kan det som en ekstra foranstaltning, ledes igennem et kulstoffilter, der fjerner evt. resterende flygtige giftstoffer, som ikke blev elimineret under selve destillationen.

Til sidst opsamles det rene destillerede vand i en beholder og er nu klar til brug.

Hvad kan man bruge destilleret vand til?

Destilleret vand kan bruges til mange ting både i det private og i industrien. I mange applikationer kræves der vand med større renhed, end det der findes i vandhanerne.

Det er ikke nok at koge vandet, da ledende stoffer i form a mineraler og andet forbliver i vandet selv efter opvarmning.

hvad kan destilleret vand bruges til

Som forklaret er den eneste måde at garantere, at vandet er helt neutralt ved destillation.

Her er nogle eksempler på, hvor det benyttes i stedet for almindelig vand:

 1. Videnskabelig laboratorier
 2. Medicinske laboratorier
 3. Forskningsfaciliteter
 4. Biologi og kemi laboratorier
 5. Rumfart
 6. Bilbatterier
 7. Kølesystemer
 8. Dampstrygejern
 9. Afgiftninger
 10. Slankekure
 11. Atleter og sportsfolk

Og i alle andre situationer, hvor vandets renhed og neutralitet spiller en vigtig rolle.

Hvor køber man destilleret vand

Der er mange steder, du kan købe destilleret vand i Danmark. Jeg vil herunder prøve at liste de steder, hvor det kan købes, plus priserne.

 • Vepidan sælger 5 liter for kr. 105,-

Så vidt jeg ved, kan du købe det på apoteket eller bestille det over Internettet. Sidst jeg købte destilleret vand på apoteket var tilbage i 2003, og det var ret dyrt for en liter.

 • Online kan jeg se, at DinApoteker.dk fører sterilt skyllevæske for kr. 115,- for en 1 liter.
 • Med24 sælger destilleret vand i små flasker til fremstilling af mikstur 94ml til kr 25,- (1 liter = ca. kr. 265,-)

Matas sælger destilleret vand i helt små mængder. Jeg har dog ikke kunnet finde prisen. Hvis du kender prisen, så smid gerne en kommentar nederst på siden.

Jeg ved med sikkerhed, at flere byggemarkeder har destilleret vand stående, som de sælger.

 • Harald Nyborg fører dog kun demineraliseret vand, såvidt jeg ved, der fint kan anvendes til fx dampstrygejern, efterfyldning i bil – og motorcykelbatterier, og 50/50 med kølervæske i din bil. Jeg bruger dette.
 • Silvan sælger også kun demineraliseret vand. Prisen for 1 liter er kr. 16,-  Fem liter for kr. 40,-  og 10 liter for kr. 65,-
 • I Jem og fix kan du købe demineraliseret vand til en halvtredser for 5 liter.

Hvis renset vand uden mineraler er noget du vil bruge regelmæssigt, så vil jeg råde dig til at overveje at fremstille det selv.

Jeg har selv et apparat til hjemmebrug, der kan lave 4 liter af gangen. Det er super billigt at lave det med sin egen vand destillator.

Det bedste ved det hele er, at du nu også samtidig kan lave dit eget rene drikkevand, hvis du har lyst eller behov for det.

Kan man drikke destilleret vand?

Ideelt bør det vand vi drikker være så rent som overhovedet muligt. Dvs. rent H2O.

Der eksisterer dog forskellige grader af renhed. F.eks. er der vand som er så rent at det kan bruges til indsprøjtninger uden frygt for bakterier, svampe og andre urenheder.

Kan man drikke destilleret vand

Faktisk er der nogen der påstår (uden beviser) at destilleret vand er farligt fordi det mangler mineraler.

“ Jeg kan ikke overdrive VIGTIGHEDEN AF AT DRIKKE DESTILLERET VAND FOR AT RENSE blodbanerne, for at reducere gigtsmerter og sænke blodtrykket. Det er også kendt for at reducere kolesterol og triglycerider. Faktisk er den eneste effekt på kroppen netop sundhed.” Dr. Chester Handley, D.C., M.D., fra: “The – Importance of Distilled Water in Aging”

Sandheden er, at jo renere vand (H2O) vi drikker desto bedre. De mineraler og elektrolytter vi bør have dagligt, indtages primært via vores mad.

Jeg tilsætter selv spormineraler med elektrolytter, inden jeg drikker destilleret vand. Det smager bedre og så er jeg på den sikre side. Det kan du evt. gøre, hvis du er nervøs.

N.B. Jeg har drukket destilleret vand i årevis og er sluppet af med diverse problemer. Jeg har det helt fint.

“Der er hundredvis af cases med folk der har haft succes med at lindre eller overkomme disse helbredsproblemer (gigt, hjertesygdomme, for højt blodtryk, åreforkalkning, nyresten, galdesten, grå stær og emfysem) da de begyndte udelukkende at drikke destilleret vand.” Dr. Clifford C. Dennison, Ed. D., Professor Lee College Cleveland, Tennessee, og livslang vandforsker

Ifølge Dr. Charles Mayo (Mayo Clinic og American Medical Association, Harvard Medical School) og mange læger og ernæringseksperter har fastslået, at de fleste mineraler, der findes i vores drikkevand, er uorganiske.

Som en konsekvens bidrager dette til mange lidelser og sygdomme relateret til tarmkanalen. De bidrager også til nyresten, galdesten, åreforkalkning og plak ophobning i tyktarmen.

“VANDETS HÅRDHED (OPLØSNING AF UORGANISKE MINERALER) er den underliggende årsag til mange, hvis ikke alle, sygdomme der stammer fra giftstoffer i tarmkanalen. Disse (hårde mineraler) passerer gennem tarmvæggene og ind i lymfesystemet, som leverer alle dets produkter til blodet, som derefter fordeler det til alle dele af kroppen. DETTE ER ÅRSAGEN TIL MANGE MENNESKELIGE SYGDOMME.” – Dr. Charles Mayo of the Mayo Clinic

Næste gang, du hører nogen påstå: at de mineraler, der findes i drikke vandet er helt til gavn for vores organer og sundhed; at destilleret vand er surt; at destilleret vand vil udvaskes værdifulde mineraler og næringsstoffer fra din krop; eller at “tidlig død vil komme fra at drikke destilleret vand;” så ved du bedre.

Stadig i tvivl, så spørge dig selv, hvis disse påstande, om at destilleret vand er farligt at drikke, var sande, hvorfor der tillades sømænd at drikke det destilleret vand, der findes på alle flådens skibe?

Hvorfor skulle de Mayo Clinic og de mange hospitaler, lægehuse og klinikker over hele verden anbefale destilleret vand til deres patienter?

Prøv lige at se i denne video, hvor mange urenheder, jeg fik fjernet ved destillation fra vores “gode” danske postevand i løbet af kun to måneder:

Hvem vil påstå, at dette ulækre terpentinlugtende møgvand skulle være bedre og sundere at drikke end destilleret vand? Det du ser i videoen er faktisk skidt jeg ellers ville have indtaget over blot 60 dage.

Se hvor let og enkelt du kan slippe for pesticider, kemikalier og tungmetaller i dit drikkevand. Klik her!

Hvorfor drikke destilleret vand?

For at vores krop skal kunne fungere optimalt må vi dagligt indtage frisk, rent drikkevand. Enten fra et godt filtreringssystem som et kulstoffilter, eller bedre endnu, at vi drikker destilleret vand, som er det reneste der findes.

hvorfor drikke destilleret vand

Det er desværre almindeligt kendt, at de fleste kommunale og private vandforsyninger er alvorligt forurenet med alt fra: klor, nitrater pesticider herbicider, fungicider, tungmetaller, selv jetbrændstof og giftige lægemidler.

Forurenet drikkevand i Danmark- feature
Tror du, at drikkevandet i Danmark stadig er rent og sikkert at drikke? Så læs her inden du tager en slurk postevand fra hanen igen.

“Selv postevand indeholder uvægerligt en række giftstoffer, såsom klorin, kloramin, asbest, pesticider, fluor, kobber, kviksølv og bly. DEN BEDSTE MÅDE AT FJERNE ALLE DISSE KONTAMINANTER PÅ, ER VED AT DESTILLERE.” David C. Kennedy, D.D.S.: ‘How To Save Your Teeth: Toxic-Free Preventitive Dentistry’

På trods af, at der er etableret en liste over forurenende stoffer over mere end 120 kendte kræftfremkaldende kemikalier, er der blevet indført over 1000 kemikalier I vores miljø årligt over de sidste 50 år.

Den mest effektive proces der findes til at fjerne alt fra vand, herunder bakterier og cyster, er dampdestillation. Plus, indsætte en filtrering med et kulstoffilter I slutprocessen. Dette fjerner eventuelle resterende gasser og partikler.

”Destilleret vand er så tomt, at det nærmest er et vakuum, det er et universelt opløsningsmiddel, særligt for uønskede mineralske aflejringer. Blot ved at DRIKKE DESTILLERET VAND REGELMÆSSIGT opløser du sten og forhindrer nye i at blive dannet…” Dr. Richard Schulze, N.D., M.H. “Kidney Stone Dissolving Routine”

Destilleret vand – Sådan laver man det selv!

Der findes mange kreative måder man selv kan fremstille destilleret vand. Jeg vil dog blot fortælle om to metoder.

Den ene metode, kan du udføre hjemme i dit eget køkken med en stor gryde, et låg, et grydelåg eller en glaskål og noget is.

Den anden metode er ved hjælp af et billigt destillationsapparat til hjemmebrug.

Vandrenser Maskine

Destillering af vand Metode Nr. 1

1) Start med at fylde en stor gryde ca. kvart op med vand.

lav destilleret vand 01

N.B. Hvis du har tænkt dig at drikke vandet bagefter, skal du sørge for at bruge en gryde af rustfrit stål. Brug ikke gryder af aluminium eller med belægning af teflon, som kan være giftige.

2) Placer derefter en glasskål inde i potten, så den flyder på vandet.

lav destilleret vand 02

lav destilleretvand 03

3) Dæk nu gryden til med et låg af en eller anden slags, der vender bunden nedad i gryden, så vandet kan dryppe fra midten.

lav destilleret vand 04

4) Fyld is på det omvendte låg. Dette vil sørge for at fortætte vanddampen i gryden.

lav destilleret vand 05

5) Når du er klar, tænder du for kogepladen og bringer vandet i gryden i kog.

Dampen vil så begynde at stige op og kondensere, når den rammer låget, og derefter dryppe ind i glasskålen.

6) Check engang imellem, at det kogte/destillerede vand opsamles i skålen, der er placeret i gryden.

7) Når skålen er fyldt med destilleret vand, skal du slukke for varmen, lade vandet køle af og fjerne det fra gryden. Du har nu rent destilleret vand.

lav destilleret vand 06

Kilde til videoen hvor billederne er taget fra.

N.B. Det tilbageblevne vand i selve gryden er fuld af urenheder. Det skal du naturligvis ikke bruge til noget.

Destillering af vand Metode Nr. 2

Den anden metode er ved hjælp af en automatisk vand destilleringsmaskine, der gør fremstillingen let og smertefri.

A) Først fyldes beholderen med 4 liter ganske almindelig vand op til stregen.

vanddestilleringsapparat 01

B) Overdelen sættes nu forsigtigt på. Sørg for at gummipakningen slutter tæt hele vejen rundt.

vanddestilleringsapparat 02

C) Forbind strømkablerne til apparatet og til sidst til en 220-230V stikkontakt.

N.B Kulstoffilteret i tuden skal skiftes ca. hver 2-3 måned, alt efter hvor meget vand du destillerer.

Kulstoffilter skiftes

D) Placer opsamlingsbeholderen under tuden, så det destillerede vand kan dryppe direkte ned i beholderen.

Vanddestilleringsapparat 04

E) Start nu destillationsapparatet.

vanddestilleringsapparat 05

Ca. 3-4 timer senere har du dit rene vand klar til brug.

Hvis du har tænkt dig at drikke destilleret vand, så tilsæt ca. 40 dråber spormineraler til 4 liter destilleret vand. Dvs. 1 dråbe pr. dl vand. Jeg bruger denne type spormineraler.

Læs her om min oplevelse med dette destillationsapparat. Ellers kan du her selv bestille den samme vandrenser.

Jeg håber, at denne artikel gav dig indsigt i hvad destilleret vand er, hvad det kan bruges til, og hvordan man kan lave det selv.

Hvis der er spørgsmål du ikke fik svar på, så smid gerne en kommentar herunder.

Tjek evt. andre artikler om vand eller typer vandrensere.

Del gerne med andre

6 thoughts on “Destilleret Vand – Få alle svarene her!

 1. Adrian hansen

  Hejsa hvor kan det vandrensnings apparat købet hende 😊

 2. Mia

  God artikel. Tak. Det afklarede nogle spørgsmål jeg havde.

  1. Vincent Post author

   Det glæder mig a høre. 🙂

 3. Mikkel

  Kan man regne med at alt Destilleret vand er det samme, uanset hvor man køber det?
  Har set at der fx. står på nogle af flaskerne at det ikke er til medicinsk brug 😀

  1. Vincent Post author

   Hej Mikkel. Destilleret vand er altid sterilt og mineralfrit efter destilleringen. Spørgsmålet er om vandet er blevet kontamineret under påfyldning eller pga beholderen det opbevares i. Med mindre du skal bruge det til regulær injektion, er der ingen fare for indtagelsen selvom der står, at det ikke er til medicinsk brug.

Comments are closed.