Drikkevand eller renset vand?

Drikkevand

drikkevand

Vand, hvis det skal kunne benyttes som drikkevand for mennesker, må det være så af en sådan kvalitet at det ikke forårsager sygdom eller lidelse.

Drikkevand skal naturligvis være drikkeligt, Men det skal også være rent nok til, at vi kan koge vores mad i det. Alle livsformer på Jorden kræver drikkevand. Jo renere desto bedre for vores helbred. Mennesker kræver ca. 8 kopper vand hver dag for optimal sundhed.

Dit drikke vand i Danmark kommer fra en af de mange vandværker. Den offentlige vandforsyning pumper vandet op fra grundvandet. Det behandles derefter, så det bliver sikkert at drikke.

Udtrykket “offentlige vandforsyning” henviser til en forsyning der leverer vand til 25 eller flere personer.

Vandforsyninger, der leverer til færre husstande betragtes som private forsyninger. Offentlige vandværker kan drives af større eller mindre byer.

Uanset hvem der ejer og driver det lokale vandværk, skal dette system overholde alle kravene for rent drikkevand.

Udtrykket “private vandsystem” henviser sædvanligvis til vand, der leveres til mellem 1 og 14 brugere. Et privat drikkevandssystem er ikke reguleret af staten. Men ejere af private brønde og disse ikke-regulerede systemer har ofte ressourcer til rådighed for dem.

Hvad gøres der for at holde vores drikkevand rent?

Der findes grænseværdier for at holde vores drikkevand rent. Men er det nok til at garantere sundt vand?

Der måles og laves analyser af vandet på vandværket. Men der måles ikke på det vand, der kommer ud af hanen i dit køkken eller badeværelse.

Vi skal ikke tage postevandets renhed for givet. Utallige gange er drikkevandet I Danmark blevet forurenet med afføringsbakterier og andre sygdomsskabende stoffer.

Disse gammeldags vandbehandlingsanlæg blev bygget for at bortfiltrere partikler i vandet Og for at dræbe nogle af de parasitter og bakterier der findes naturligt I vandet. Desværre undlader de at fjerne moderne forureninger.

Drikkevand på flaske

Hvis du er bekymret for dit drikkevand, kan du vælge at købe vand på flaske. Vi danskere bruger millioner af kroner hvert år på drikkevand på flaske.  Også selvom det ikke er meget bedre end ganske almindeligt postvand.

Nogle bruger det i stedet for andre drikkevarer. Andre bruger drikkevand på flaske, fordi de kan lide smagen eller syntes, at det er sikrere end vand fra hanen.

Vand på flaske kommer fra kilder der svarer til postevand. Den kommer fra år og søer eller fra grundvandet dybt ned I undergrunden.

Drikkevand på flaske smag og kvalitet varierer blandt mærker. Det kan endog variere inden for samme mærke afhængigt af kilden af en bestemt flaske. Men selv drikkevand på flaske kan indeholde forurenende stoffer. Det skal opfylde visse standarder, men disse standarder forlanger ikke total renhed.

Renset drikkevand

Endelig kan du vælge, at rense dit vand ved hjælp af diverse filtreringssystemer. Rensning systemer kan være så simpelt som en kande med en kulstoffilterpatron. Du kan også forbinde et omvendt osmose filter til vandhanen i dit køkken, eller til koldtvandsrøret under køkkenvasken.

Renset drikkevand er dyrere pr. liter, end vand fra hanen, men det kan give ro i sindet at du ikke indtager nær så meget gift hver dag. Det bedste er dog destilleret vand som giver 99% rent drikkevand.

Vand destillator tilbud

Læs mere om drikkevand her.


Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail